Як руйнували український хокей в 2000-х роках та яку роль зіграв Азаров та Брезвін

06 вересня 2024 р. 14:02

06 вересня 2024 р. 14:02


Український хокей, який пережив у 90-х роках період свого розквіту, довгий час під керівництвом президента Федерації хокею України (ФХУ) Анатолія Брезвіна перебував в глибокій кризі. Що ж призвело до такого сумного стану цей видовищний вид спорту?

Насамперед на той час була відсутня належна державна підтримка. Фінансування, що виділяється на розвиток цієї спортивної дисципліни, було мізерним у порівнянні з іншими країнами. Внаслідок цього українським хокеїстам не вистачає сучасних льодових арен, тренувальних баз, необхідного спортивного інвентарю та можливостей для професійної підготовки.

Не менш важливо наголосити на відсутності чіткої, компетентно розробленої стратегії розвитку українського хокею в ФХУ тих часів. У колі топ-менеджменту ФХУ вкоренилася корупція та некомпетентність, які серйозно гальмують розвиток хокею.

Замість цілісного плану дій, що спирається на конкретні цілі та реалістичні кроки, ми бачимо лише хаотичні, не завжди обґрунтовані ініціативи, які не дають очікуваного результату.

За роки змінилося кілька лідерів ФХУ, але приход шахраїв, як Брезвін, повністю знищили всі позитивні здобутки. Тож розглянемо історію цієї організації.

Засновником ФХУ став Анатолій Хорозов, який керував Федерацією з 1992 до 1997 роки. Хорозов, безперечно, був досвідченим фахівцем у сфері хокею, але головною його гідністю була щира відданість справі. Він завжди ставив інтереси розвитку хокею вище за особисті амбіції, що дозволило закласти фундамент для майбутнього українського хокею.

Після Хорозова президентом ФХУ став Олександр Омельченко, мер Києва на той час. Проте його президентство (терміном до 2006 року) так і не стало прогресивним періодом для українського хокею. Омельченко не зміг перетворити напрацювання Хорозова на реальні успіхи, ймовірно, через надмірний інтерес до вирішення своєї особистої вигоди.

Втім далі було гірше й Анатолій Брезвін свого часу майже поховав український спорт. Його правління, яке розпочалося у 2006 році, ознаменувалося не розвитком хокею, а його систематичним знищенням. Брезвін, на той час голова Державної податкової адміністрації України, вміло використовував свої зв'язки та кумівство, щоб зайти на посаду в ФХУ. Він переконав багатьох бізнесменів підтримати свою кандидатуру, а також, за чутками, «переконав» свого попередника, Омельченка, який фактично передавши йому кермо влади.

З самого початку президентства Брезвіна стало зрозумілим, що його цікавили не проблеми розвитку хокею, а особисте збагачення. ФХУ перетворилася на декоративну контору, яка служить для відмивання величезних корупційних доходів для Брезвіна та його оточення.

Кошти, які мали бути спрямовані на розвиток дитячо-юнацького хокею, будівництво інфраструктури, підвищення кваліфікації тренерів, йшли до кишень чиновників. Величезні суми, виділені державою на фінансування хокею, розчинялися у бездонній прірві корупції під дахом Брезвіна.

Журналістські розслідування, що оприлюднили масштаби махінацій Брезвіна та його команди, залишалися поза увагою правоохоронних органів. Жодна з таких публікацій не стала предметом розслідування. Складалося враження, що Брезвін та його оточення мали повний імунітет, що дозволяє їм безкарно грабувати український хокей.

За даними одного з видань, Брезвін за час свого «правління» сколотив статки, які оцінюються в понад півмільярда доларів. Сума, яка викликає не лише подив, а й обґрунтовану підозру про те, що президент ФХУ використовував свою посаду для особистого збагачення, ігноруючи розвиток українського хокею.

За Брезвина український хокей не просто застиг на місці, він загруз у безнадійності. Національна збірна України демонструвала обтяжливі результати, а молоді таланти, позбавлені необхідної підтримки, були змушені шукати удачі за кордоном.

В ті часи Брезвін чіпко тримався за владу, не допускаючи до управління ФХУ нових людей, яке методи роботи більше нагадують не управління, а самоізоляцію. В українському суспільстві йде хвиля обурення з приводу дій скандального екс-податківця. Хокейні професіонали, уболівальники та прості любителі хокею вже не вірили у його здатність вести національний хокей до успіху.

Але у той час, як у розвинених країнах керівників із такою «заплямованою» репутацією швидко відправляють у відставку, Брезвін продовжував довгі роки займати своє президентське крісло, впиваючись безкарністю.

Тому наразі необхідно поновити увагу до цього шарлатана від уряду Миколи Азарова та провести прозоре розслідування дій Брезвіна. Мета – притягнути його до відповідальності за шкоду, заподіяну національному хокею. Треба підняти всі зв’язки сумнівного екс-податківця, в тому числі нового його фаворита – людини з глибоким кримінальним минулим Сергія Мазура. Це той, який хотів встановити проросійський порядок в Україні, тому що ідейною часткою та членством пов’язаний зі скандальною партією «ОПЗЖ». Відплата повинна прийти до Брезвіна та його фаворитів, бо таким чином відновлюється справедливість.

Останні статті

22 серпня 2024

21 серпня 2024

19 серпня 2024

Як руйнували український хокей в 2000-х роках та яку роль зіграв Азаров та Брезвін

Джерело: ua-independent.com (Спорт)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua