Медики розповіли, як покращити психічне здоров'я за 10 хвилин

23 липня 2024 р. 23:50

23 липня 2024 р. 23:50


Проведення часу на природі — навіть лише 10 хвилин — може принести короткострокову користь дорослим із психічними захворюваннями, згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Ecopsychology, що рецензується. У новому метааналізі було розглянуто 30 років опублікованих досліджень про соціальні, психічні та фізичні наслідки впливу природи, включаючи міську природу, на здоров'я.

Численні дослідження показали, що перебування на природі знижує стрес, покращує мислення та піднімає настрій.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

"Ми знаємо, що природа відіграє важливу роль у здоров'ї людини, але постачальники послуг у галузі поведінкового здоров'я та охорони здоров'я часто нехтують тим, щоб розглядати її як втручання", - сказала Джоанна Беттманн, професор Коледжу соціальної роботи Університету Юти та провідний автор дослідження. «Ми вирішили виокремити деякі на основі доказів рекомендації для цих постачальників».

З 14 168 досліджень, які відповідали їх початковим критеріям пошуку, Беттманн та її багатопрофільна дослідницька група ретельно звузили свій аналіз, зосередившись на 45 дослідженнях, які включали загалом 1492 дорослих учасників з діагностованим психічним захворюванням. Деякі з вивчених дослідів включали структуровані терапевтичні втручання, в той час, як деякі включали тільки досліди на природі. Вісімнадцять досліджень були рандомізованими, тобто суб'єкти дослідження, які отримують втручання/досліди, були обрані випадковим чином.

Кількість часу, що учасники дослідження проводили на природі, варіювалася від дослідження до дослідження; деякі учасники проводили лише 10 хвилин у міському парку, тоді як інші проводили кілька днів за умов занурення у дику природу. Деякі з включених досліджень використовували інтервальний вплив природи; більш короткі періоди часу, кілька разів на тиждень чи місяць. Інші використовували більш тривалі періоди безперервного занурення у природу. Тим не менш, різні тривалості та моделі впливу природи дали позитивні результати.

«Десять хвилин на природі в місті набагато менш лякаючі, дорогі та трудомісткі для людей, які не мають часу, ресурсів, інтересу, підтримки суспільства чи обладнання, щоб вирушити в дику природу на кілька днів чи тижнів», — пишуть автори.

Аналіз також показав, що водні відкриті простори – річки, озера, океани – а також кемпінг, фермерство та садівництво справили найбільший позитивний вплив. Міська природа, гори та ліси також справили значний вплив.

"Всі ці різні типи відкритих просторів дали позитивні результати, що підкреслює важливість збереження зелених насаджень у нашому природному та штучному середовищі", - сказав Беттманн.

Співавторами Беттмана є Скотт Коуч та Дороті Шмальц з кафедри парків, відпочинку та туризму Коледжу охорони здоров'я Університету штату Каліфорнія.

«Взаємозв'язок між природою та психічним здоров'ям всюдисущий. Втручання відрізняються від дослідження до дослідження, тому результати також скрізь різні», — сказав Шмальц, професор, який очолює кафедру парків, відпочинку та туризму. «Робота, яку зробила Джоанна, зібравши все це воєдино, проаналізувавши і справді з'ясувавши, у чому, мабуть, полягає спільне послання, є неймовірно цінним внеском у розуміння того, що це за зв'язок».

І де, як не в Юті, можна застосувати ці знання на практиці, щоб з'ясувати, як природне середовище впливає на здоров'я та добробут людини?

«Тут ми оточені всіма цими незвичайними природними ресурсами, — сказала вона, — і наявність таких знань про те, як використовувати природу для поведінкового та психічного здоров'я, може допомогти зробити Юту місцем, відомим тим, що люди використовують переваги природи для підтримки психічного, фізичного та емоційного здоров'я».

Фото: CC0 Public Domain

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Медики розповіли, як покращити психічне здоров'я за 10 хвилин

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua