Гіпергідроз: як контролювати надмірне потовиділення розповів лікар

24 липня 2024 р. 07:42

24 липня 2024 р. 07:42


Якщо ви помічаєте підвищене потовиділення за відсутності цих умов, у вас може бути стан, відомий як гіпергідроз, каже експерт.

За словами доктора Шошан Мармон, доцента кафедри дерматології Нью-Йоркського медичного коледжу, ця форма надмірного потовиділення «може суттєво вплинути на якість життя людини», пише Medicalxpress.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

«Існує не тільки фізична шкода, від потовиділення через одяг до видимих крапель поту на тілі, але часто є і емоційний компонент через соціальний дискомфорт чи незручність, пов'язану з цим захворюванням», — додала.

Деякі люди можуть бути в групі підвищеного ризику, у тому числі ті, у кого вже є родичі з цим захворюванням, ті, у кого є будь-яке захворювання, симптомом якого є підвищене потовиділення, або ті, хто вживає продукти або добавки, які можуть викликати потовиділення. .

Мармон зазначила, що, як і при звичайному потовиділенні, спека, стрес, гостра їжа чи кофеїн можуть спровокувати загострення гіпергідрозу.

Деякі ознаки гіпергідрозу включають:

  • потовиділення, яке заважає повсякденній діяльності, включаючи утворення помітних плям поту на одязі або руках, через що виконання звичайних завдань в умовах потовиділення стає скрутним, наприклад, поворот дверної ручки або використання клавіатури комп'ютера
  • піт, який зазвичай видно на шкірі
  • шкіра стає м'якою, білою і навіть лупиться у певних місцях
  • більш часті шкірні інфекції, такі як свербіж або грибок стопи

"Хоча від гіпергідрозу немає ліків, лікування може суттєво допомогти в контролі симптомів", - сказала доктор Мармон. "Якщо пітливість не минає без полегшення, зверніться до сертифікованого дерматолога, щоб розробити індивідуальний план лікування, який підійде саме вам".

У той же час прості кроки можуть допомогти приборкати надмірне потовиділення.

Використання антиперспіранту замість дезодоранту може допомогти, каже Мармон. Антиперспіранти працюють, закупорюючи потові залози, пригнічуючи потовиділення, тоді як дезодоранти просто маскують запах поту та запах тіла.

Рекомендується наносити антиперспірант на суху шкіру перед сном, а потім знову вранці. Наносите його на будь-яку частину тіла, яка помітно потіє, включаючи долоні, спину та під колінами, сказала лікар.

Вона додала, що дихаючі тканини, такі як бавовна, завжди кращі, і деякі люди можуть розглянути можливість використання пахвових щитків, щоб запобігти появі «плям від пахв» на одязі. Також гарною ідеєю буде мати під рукою запасний комплект одягу на випадок необхідності.

Що стосується ніг, обов'язково часто міняйте взуття і давайте йому висохнути (не носите одну й ту саму пару взуття два дні поспіль). Натуральні матеріали, такі як шкіра, краще пропускають повітря, ніж синтетичне або пластикове взуття. Вибирайте бавовняні шкарпетки, які допомагають відводити вологу від шкіри.

Мармон зазначила, що всі перераховані вище кроки можуть допомогти знизити ризик виникнення грибка стопи та інших інфекцій.

Спробуйте створити «щоденник потовиділення», щоб визначити місця та ситуації, в яких потовиділення відбувається найчастіше, та уникати їх у майбутньому.

Зрештою, подбайте про своє психічне здоров'я. Гіпергідроз може зробити людей дуже сором'язливим і навіть призвести до депресії. Мармон сказала, що самоосвіта про цей стан та звернення до груп підтримки можуть допомогти.

Фото: medicalxpress

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Гіпергідроз: як контролювати надмірне потовиділення розповів лікар

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua