Медики знайшли головного винуватця низького лібідо та зниження кількості сперматозоїдів

24 липня 2024 р. 23:56

24 липня 2024 р. 23:56


Відомо, що ожиріння викликає зниження рівня тестостерону у чоловіків, що впливає на м'язову масу та когнітивні здібності, а також на репродуктивну функцію, зменшуючи кількість сперматозоїдів та знижуючи лібідо. Як ожиріння викликає ці зміни, а також викликає серцево-судинні захворювання та діабет 2 типу, до кінця не вивчено.

Використовуючи мишей, яких годували їжею з високим вмістом жирів для імітації людського ожиріння, дослідницька група під керівництвом Університету Каліфорнії в Ріверсайді виявила, що ожиріння викликає хронічні зміни в мозку. Команда виявила, що мозок мишей показав скорочення зв'язків між нейронами та зниження регуляції – зменшення кількості – рецепторів, які зазвичай інформують мозок про наявність достатньої кількості енергії та необхідність припинити прийом їжі.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

"Це може пояснити, чому ми не припиняємо надмірне споживання калорій", - сказав Джурджика Косс, професор біомедичних наук у Школі медицини, який керував дослідженням, опублікованим у Journal of Neuroscience. «У мишей з надмірною вагою також спостерігався нижчий рівень тестостерону в крові та зменшена кількість сперматозоїдів».

Косс пояснив, що репродуктивна функція регулюється гіпоталамо-гіпофізарно-гонадною віссю, зворотним зв'язком, який регулює статеве розмноження та розвиток. Гіпоталамус - це складна область мозку, яка регулює споживання їжі, температуру, спрагу та розмноження. Він містить нейрони, які регулюють синтез та секрецію гормонів з гіпофіза, розташованого в основі мозку, які потім регулюють синтез тестостерону та вироблення сперми в яєчках у чоловіків (і вироблення естрогену та овуляцію у жінок).

"Коли ці нейрони в гіпоталамусі не функціонують належним чином, як при ожирінні, це призводить до зниження рівня гормонів гіпофіза та зниження вироблення тестостерону та сперми", - сказав Косс. «На наше здивування, ми виявили, що основним місцем впливу ожиріння є мозок, а не яєчка або гіпофіз, порушуючи нормальне функціонування нейронів, що регулюють відтворення».

Косс підкреслила, що ті самі механізми мозку, які її лабораторія вивчала у мишей у ході дослідження, існують і у людей.

"У нас є ті ж нейрони, які регулюють відтворення та споживання їжі, і ті ж гормони в гіпофізі, які регулюють функцію яєчок у чоловіків, наприклад синтез тестостерону і вироблення сперми", - сказала вона.

Ожиріння є серйозною проблемою, від якої страждають двоє з п'яти дорослих у США. Відомо, що ожиріння викликає й інші серйозні проблеми зі здоров'ям, такі як серцево-судинні захворювання та діабет 2 типу. За словами Косс, наразі кожній п'ятій парі потрібна допоміжна репродуктивна технологія, щоб народити дитину. Дослідження у її лабораторії зараз зосереджені на вивченні негативних наслідків ожиріння для репродукції людини.

Кос пояснив, що нейрони в мозку пов'язані і спілкуються один з одним через синапси. Нейрони, які регулюють споживання їжі та витрату енергії, взаємодіють з нейронами, які регулюють відтворення, щоб координувати їх функції, оскільки відтворення – це енерговитратний процес.

"Вирощування дитини вимагає багато енергії", - сказав Косс. «Ми підрахували кількість синапсів у нейронах, які регулюють відтворення у мозку, та виявили менше синаптичних зв'язків у мишей, яких годували їжею з високим вмістом жирів. Ми досі не знаємо точно, як це відбувається, але тепер після виявлення конкретних популяцій нейронів і конкретних синаптичних молекул, на які впливає ожиріння, ми можемо зосередити наші майбутні дослідження на спробі зрозуміти ці спостереження».

Косс зазначила, що її лабораторія ще не перевірила, чи ці зміни передаються потомству.

"Спочатку ми хотіли б перевірити, чи можемо ми звернути ці зміни, перевівши мишей, які харчувалися високожирною їжею, назад на нормальну дієту, щоб вони схудли", - сказала вона. «Для багатьох людей боротьба з ожирінням це програна битва. Ми сподіваємося показати, що через деякий час після втрати ваги мозок здатний відновити споживання їжі організмом, що допоможе людям, які борються із втратою ваги».

Фото: Pixabay

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Медики знайшли головного винуватця низького лібідо та зниження кількості сперматозоїдів

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua