Вчені виявили нові біомаркери хвороби Альцгеймера

25 липня 2024 р. 10:53

25 липня 2024 р. 10:53


Нещодавні досягнення у вивченні протеомів (тобто всього спектра білків, експресованих клітинами та тканинами людини) відкрили нові можливості для ідентифікації біологічних маркерів конкретних захворювань чи психічних розладів. Це, у свою чергу, може надати інформацію для профілактики, діагностики та лікування цих медичних станів.

Дослідники з Університету Фудань нещодавно розпочали вивчення білків у спинномозковій рідині (СМР) людей із хворобою Альцгеймера (БА) та без неї. Результати їх аналізів та експериментів, викладені у статті, опублікованій у Nature Human Behavior, виявили специфічні білки СМР, які можуть бути біомаркерами захворювання.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

«Наша недавня робота виникла через гостру необхідність покращити ранню діагностику та прогнозування хвороби Альцгеймера», - розповіли співавтори статті Цзіньтай Ю та Ю Го. «Це дослідження було натхнене розумінням того, що хвороба Альцгеймера має складну і багатогранну патофізіологію, яку сучасні методи діагностики не в змозі охопити повною мірою».

Основною метою недавнього дослідження Ю, Го та їх колег було виявлення специфічних біомаркерів у людській СМР, які могли б допомогти точно виявити ХА та передбачити її прогресування. Для цього дослідники проаналізували зразки СМР, отримані від пацієнтів з діагнозом бронхіальної астми, які перебували на різних стадіях захворювання, а також зразки від когнітивно нормальних людей.

"Ми використовували мультиплексну протеоміку, складний метод, що дозволяє одночасно вимірювати кілька білків у зразку", - кажуть Ю і Го. "Ця техніка включає мас-спектрометрію, яка відрізняється високою чутливістю і здатна виявляти навіть незначні зміни в рівнях білка".

Аналізи, проведені Ю, Го та їх колегами, виявили білки, пов'язані з основною патологією AD, а також ідентифікували білки, які можуть вказувати на запалення, ушкодження нейронів та інші порушення у фізіологічних процесах людини. Порівнюючи протеомні профілі пацієнтів з діагнозом AD з профілями контрольних осіб, вони виявили нові біомаркери, які можуть допомогти діагностувати та оцінити прогресування AD.

"Найбільш примітним відкриттям цього дослідження є ідентифікація нового біомаркера CSF YWHAG", - заявили Ю і Го. Серед 6361 білка CSF YWHAG показав найкращі результати при діагностиці як біологічно (AUC=0,969), так і клінічно (AUC=0,857) певної хвороби Альцгеймера. Чотири (YWHAG, SMOC1, PIGR та TMOD2) та п'ять (ACHE, YWHAG, PCSK1, MMP10 та IRF1) білкових панелей значно підвищили точність до 0,987 та 0,975 відповідно».

Дослідження виявило нові біомаркери хвороби Альцгеймера

Щоб оцінити ефективність ідентифікованих ними біомаркерів, дослідники провели додаткове дослідження на незалежній і зовнішній когорті пацієнтів. Результати цього дослідження підтвердили силу біомаркерів.

Крім того, використовуючи дані аутопсії, автори показали, що ідентифіковані ними біомаркери можуть допомогти відрізнити зразки, взяті у померлих людей з хворобою Альцгеймера, від зразків, взятих у інших людей, яким ніколи не ставили діагноз хвороби Альцгеймера, перевищивши ефективності існуючі біомарки для діагностики цього захворювання

"Виявлені біомаркери також ефективно передбачали клінічне прогресування до деменції з хворобою Альцгеймера і були тісно пов'язані з основними біомаркерами хвороби Альцгеймера та зниженням когнітивних здібностей", - заявили Ю і Го. "Краще розуміння різних молекулярних підтипів хвороби Альцгеймера може призвести до вдосконалених підходів до лікування, націлених на конкретні патологічні процеси в окремих пацієнтів".

Використовуючи складні методи аналізу протеомів, дослідники змогли виявити молекулярні зміни, пов'язані з AD, які виявилися досить перспективною діагностичною метою. У майбутньому це дослідження може дати інформацію про створення високоточних інструментів для точної діагностики AD, а також цільових ранніх терапевтичних втручань.

У своїх наступних дослідженнях Ю, Го та їхні колеги планують повторити своє дослідження на зовнішніх когортах, відібраних у ширшого кола різноманітних людей. Крім того, вони сподіваються удосконалити біомаркери, які вони ідентифікували, та розробити стандартизовані діагностичні тести для цих маркерів, які можна було б проводити у клінічних умовах.

"У наших майбутніх дослідженнях ми також вивчимо біологічні механізми, що лежать в основі виявлених протеомних змін, щоб краще зрозуміти, як ці біомаркери пов'язані з прогресуванням захворювання", - додали Юй і Го.

«Також проводитимуться лонгітюдні дослідження, щоб визначити, наскільки рано ці біомаркери можуть передбачати хворобу Альцгеймера і як вони корелюють із клінічними результатами. Кінцева мета – інтегрувати ці біомаркери у повсякденну клінічну практику, сприяючи ранній діагностиці та персоналізованим стратегіям лікування».

Фото: pixabay.com

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Вчені виявили нові біомаркери хвороби Альцгеймера

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua