Синдром святкового серця, що це за хвороба та як виникає

26 липня 2024 р. 07:49

26 липня 2024 р. 07:49


Надмірне вживання алкоголю (п'ять напоїв протягом двох годин для чоловіків і чотири напої протягом двох годин для жінок) поширене в усьому світі. Нещодавні дослідження також показали, що захворюваність на фібриляцію передсердь (ФП), найбільш поширеним типом нерегулярного серцевого ритму або аритмії, продовжує зростати, згідно з дослідженням .

«Під час свят можливості для святкування, яке часто супроводжується рясним вживанням спиртного, з'являються протягом короткого періоду часу. На жаль, це іноді відправляє гуляк, навіть тих, хто раніше не мав проблем із серцем, до лікарні з прискореним або ненормально б'ється серцем», — сказав доктор філософії Саугат Ханал.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Ханал - науковий співробітник кафедри фізіології та клітинної біології Медичного коледжу Університету штату Огайо в Колумбусі, штат Огайо, та провідний автор дослідження, представленого на наукових сесіях Американської кардіологічної асоціації з основних серцево-судинних наук 2024 року.

"Наше дослідження на мишах вивчило механізм аритмії, викликаної алкоголем, і можливий спосіб її запобігання в майбутньому".

«Повторне вживання спиртного може призвести до серйозних аритмій. Це включає миготливу аритмію, яка є найбільш поширеним типом аритмії», - сказав Ханал. Миготлива аритмія може підвищувати ризик інсульту та серцевої недостатності. Близько третини нових діагнозів миготливої аритмії пов'язані із вживанням алкоголю. Рецидив миготливої аритмії часто зустрічається у людей, які регулярно зловживають алкоголем.

«Зв'язок між повторним вживанням спиртного та аритмією під час свят настільки відомий, що лікарі називають це синдромом святкового серця, який викликається повторним вживанням спиртного під час свят».

Попередні дослідження на тваринах, проведені цією дослідницькою групою, показали, що аритмії, пов'язані з надмірним вживанням спиртного, викликаються підвищенням рівня білка JNK2, спричиненого стресом. Це може призвести до того, що клітини серця неправильно справляються з кальцієм і дають збої, що призводить до занадто швидкого або нерегулярного серцебиття. Нове дослідження вперше передбачає, що молекула Alda-1 може запобігти активації JNK2, що призводить до фібриляції передсердь.

Дослідження показало:

  • У цьому дослідженні більш ніж у 70% мишей, яким давали алкоголь, що імітує запійне вживання алкоголю, розвинулася миготлива аритмія, порівняно з тими, хто також отримував досліджуваний кардіозахисний засіб Alda-1.
  • Вплив рівня запійного вживання алкоголю подвоїв рівень активності JNK2 порівняно з контрольною групою, яка не імітувала запійне вживання алкоголю. Цей активований JNK2 збільшив сприйнятливість до AFib у мишачих моделях, що імітують запійне вживання алкоголю.
  • Активність ферменту JNK2 та рівень кальцію в клітинах серця мишей, які отримували Alda-1, залишалися нормальними.

«Утримання від алкоголю може запобігти більшості ризиків ФП, пов'язаних із алкоголем. На жаль, незважаючи на загальнонаціональні освітні зусилля, пияцтво серед усіх вікових груп продовжує зростати. Наші результати показують, що розробка нових препаратів, включаючи Alda-1 та інші інгібітори JNK2 може бути ефективною стратегією боротьби з ФП для людей із синдромом святкового серця», — сказав Ханал.

Дослідження було обмежене, оскільки дослідники використовували мишачу модель для відтворення синдрому святкового серця у людей. Хоча мишача модель показала багатообіцяючі результати, вона, можливо, не повністю охопила складнощі пияцтва у людей і пов'язані з цим серцево-судинні наслідки.

"Дослідження з використанням більших тварин стануть майбутнім напрямком для втілення наших захоплюючих відкриттів у клінічну практику", - сказав Ханал.

Фото: Американська кардіологічна асоціація

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Синдром святкового серця, що це за хвороба та як виникає

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua