Як інсульт впливає на імунну систему

26 липня 2024 р. 15:02

26 липня 2024 р. 15:02


Інсульт не тільки викликає гостре пошкодження мозку, але й може мати довгострокові наслідки для здоров'я інших органів, наприклад серця. "Проте досі було проведено мало досліджень про вплив травм мозку на системний імунітет", - каже професор Артур Лієс з Інституту досліджень інсульту та деменції (ISD) в університетській лікарні LMU. Лієс є головним дослідником нового дослідження, яке нещодавно було опубліковано в журналі Cell.

Дослідники працювали над гіпотезою про те, що висока частота супутніх захворювань, що розвиваються після інсульту, може мати загальну імунологічну причину. І їм справді вдалося її знайти: джерела дисфункцій в інших частинах тіла лежать в імунологічній пам'яті кровотворних клітин кісткового мозку.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Використовуючи методи секвенування окремих клітин, Лієс та його команда продемонстрували наявність постійних прозапальних змін у транскриптомі деяких імунних клітин (моноцитів/макрофагів) у кількох органах. Інакше кажучи, певні сегменти генів транскрибуються там інакше після інсульту, що порушує баланс протеома. Ці епігенетичні модифікації найчастіше відбуваються в серці, де можуть викликати рубцювання і порушувати насосну функцію.

"Нам вдалося ідентифікувати білок IL-1b як головного винуватця епігенетичних змін, що впливають на імунологічну пам'ять після інсульту", - говорить Лієс.

Перспективні терапевтичні підходи на горизонті

Дослідники продемонстрували на мишачій моделі зв'язок між зміненим кровотворенням у кістковому мозку через надекспресію IL-1b та серцевими дисфункціями. Більш того, вони показали, що блокування IL-1b та інгібування міграції прозапальних клітин у серці успішно запобігали серцевим проблемам після інсульту.

«Ці результати є надзвичайно значущими, оскільки вони відкривають перспективи ефективних терапевтичних підходів для профілактики вторинних серцевих захворювань після інсульту», — каже Лієс. Автори дослідження вважають, що описані ними епігенетичні механізми перепрограмування імунної системи в осі мозок-серце створять нову основу для пояснення розвитку різних супутніх захворювань опосередкованих IL-1b.

Фото: pixabay.com

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Як інсульт впливає на імунну систему

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua