Яка кількість цукру загрожує здоров'ю серця, з'ясували лікарі

26 липня 2024 р. 19:06

26 липня 2024 р. 19:06


Споживання більше 13% від загальної кількості добових калорій з доданого цукру підвищує ризик смерті від серцево-судинних захворювань на 39%. Про це The Conversation розповів Натаніель Джонсон, доцент кафедри харчування та дієтології Університету Північної Дакоти.

Лікар пояснив, що споживання продуктів з великою кількістю вуглеводів (таких як пластівці, газовані напої, кондитерські вироби, фастфуд) призводить до підвищення рівня ліпідів у крові, посилення почуття голоду та збільшення вироблення інсуліну. Всі ці фактори передують розвитку хвороб серця та діабету другого типу.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Дієтолог зазначив, що високий рівень цукру крові (діабет чи переддіабет) підвищує кров'яний тиск. Він також посилює утворення кінцевих продуктів глікування, які є молекулами, утвореними з цукрів. Кінцеві продукти глікування можуть підвищувати жорсткість кровоносних судин та посилювати запалення в організмі, що веде до серцево-судинних захворювань.

За словами Джонсона, добова кількість доданого цукру, що споживається з готових продуктів (до них не належать фрукти, овочі, ягоди та молоко) не повинна перевищувати 65 грамів при дієті на 2000 калорій. Загалом частка денних калорій, які засвоюються організмом із доданого цукру, має бути нижчою за 13%. Фахівець уточнив, що при зловживанні цукром ризик смерті через серцево-судинні захворювання зростає на 39%.

Фото: Shutterstock

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Яка кількість цукру загрожує здоров'ю серця, з'ясували лікарі

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua