Медики назвали небезпечний наслідок набору зайвої ваги у молодості

27 липня 2024 р. 00:06

27 липня 2024 р. 00:06


Вчені з Каліфорнійського університету (США) та Університету Імама Абдулрахмана Бен Фейсала (Саудівська Аравія) встановили, що набір зайвої ваги у будь-який момент життя віком від 20 років значно підвищує ризик розвитку хвороб серця до 60 років. Результати дослідження опубліковані у журналі European Heart Journal (ЕНJ).

У дослідженні взяли участь 1690 молодих добровольців. Протягом усього дорослого життя у цих людей вимірювали індекс маси тіла (ІМТ) та співвідношення талії до стегон. Досліджувані також регулярно проходили ехокардіографію – ультразвукове дослідження структур та функцій серця. Вчені приділяли пильну увагу показнику маси лівого шлуночка. Її збільшення вказує на надмірну кількість серцевої тканини та підвищений ризик смерті від серцевих захворювань.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Виявилося, що у людей, чий індекс маси тіла був підвищений у будь-який час, починаючи з 20-річного віку, маса лівого шлуночка була підвищена у віці 60 років. Такий неприємний наслідок зберігався навіть у разі повернення до нормальної ваги в середньому або похилому віці.

За словами вчених, збільшення ваги у молодому віці може призводити до пошкодження серця на додаток до інших наслідків (ризику розвитку діабету, гіпертонії). Зберегти здоров'я серця у довгостроковій перспективі може дотримання принципів правильного харчування та фізична активність.

Фото: Depositphotos

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Медики назвали небезпечний наслідок набору зайвої ваги у молодості

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua