Який мінерал знижує ризик розвитку раку, з'ясували лікарі

03 вересня 2024 р. 14:58

03 вересня 2024 р. 14:58


Дослідники з Американського онкологічного товариства з'ясували, що приблизно 35% випадків колоректального раку США можна запобігти, збільшивши споживання продуктів, багатих кальцієм і клітковиною. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому на сайті American Cancer Society (ACS).

Вчені проаналізували дані федеральних служб охорони здоров'я США про захворюваність на рак, охопивши близько 700 тисяч випадків. Вони оцінили вплив основних факторів ризику, таких як куріння та ожиріння, на різні види раку.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Результати показали, що куріння є найпоширенішим чинником ризику всіх видів раку. Дослідники також виявили, що понад 50% випадків колоректального раку можна запобігти за рахунок змін життя, і 35% — за рахунок правильного харчування.

Вчені відзначають, що клітковина, що міститься у фруктах, зернових, крупах та овочах, має протиракові властивості. Вона відіграє важливу роль у травленні, збільшуючи обсяг випорожнень і запобігаючи накопиченню канцерогенних речовин у товстій та прямій кишці.

Кальцій, що міститься в йогурті, коров'ячому молоці та сардинах, також є важливим елементом захисту від раку. Хоча точні механізми його дії поки не встановлені, передбачається, що кальцій може сприяти зв'язуванню шкідливих жирних кислот у товстій кишці та їх швидкому виведенню, що знижує ризик утворення ракових клітин.

Фото: yanishevska/Shutterstock/FOTODOM

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Який мінерал знижує ризик розвитку раку, з'ясували лікарі

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua