Вживання алкоголю перед зачаттям дитини може прискорити її старіння - дослідження

04 вересня 2024 р. 00:38

04 вересня 2024 р. 00:38


Дослідники з'ясували, що вживання алкоголю батьками може надавати довгостроковий вплив на здоров'я їхнього потомства, викликаючи прискорене старіння та підвищену сприйнятливість до захворювань. Дослідження, проведене вченими у США, показало, що хронічне вживання алкоголю обома батьками призводить до негативних змін у мітохондріях їхніх дітей, що, у свою чергу, пов'язане з розвитком вікових захворювань, таких як діабет 2 типу та серцево-судинні захворювання.

Ці зміни в мітохондріях, які називають "енергетичними станціями" клітин, вперше виявляються ще в період внутрішньоутробного розвитку та зберігаються протягом усього життя. Дослідження на мишах показали, що коли обидва батьки вживали алкоголь, наслідки для потомства були значно гіршими, ніж коли пив лише один із них. Наприклад, у таких випадках спостерігалося триразове збільшення вікових проблем із печінкою.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Особливу увагу вчені приділили розладам фетального алкогольного спектру (ФАС), які пов'язані із вживанням алкоголю під час вагітності та можуть викликати у дітей різні фізичні та когнітивні порушення. У США розлади ФАС зачіпають до 1 із 20 школярів.

Дослідники також наголошують, що потрібно подальше вивчення, щоб зрозуміти, чи можуть помірні дози алкоголю викликати подібні негативні ефекти, а також чи можна за допомогою спеціальних дієт та фізичних вправ покращити стан людей, які постраждали від цих розладів.

Фото: Unsplash/CC0

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Вживання алкоголю перед зачаттям дитини може прискорити її старіння - дослідження

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua