Газована або негазована: яка вода корисніша для здоров'я

04 вересня 2024 р. 10:46

04 вересня 2024 р. 10:46


Багато людей віддають перевагу негазованій воді, вважаючи її більш корисною для здоров'я, проте дослідження показують , що і газована вода може бути відмінним вибором для підтримки водного балансу.

Бульбашки у газованій воді утворюються завдяки доданню вуглекислого газу, що робить її трохи кислішою в порівнянні з негазованою. Незважаючи на це, газована вода не шкодить зубам чи кісткам, якщо не містить цукру чи інших добавок.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Цікаво, що як газована, так і негазована вода однаково ефективно зволожують організм. Важливо пам'ятати, що вода, незалежно від її типу, залишається корисним напоєм для здоров'я.

Якщо вас турбує вплив кислоти на зубну емаль, можна після вживання газованої води випити склянку негазованої, щоб нейтралізувати кислоту і підтримати здоров'я порожнини рота.

Як питна вода впливає на травлення?

Існує поширена думка, що вживання води під час їжі може негативно впливати на травлення. Багато хто вважає, що вода розбавляє шлункову кислоту, тим самим уповільнюючи процес розщеплення їжі. Однак на практиці, як показують дослідження, вживання води під час їжі не має негативного впливу на травлення. Організм легко адаптується до консистенції їжі та продовжує свою роботу у звичайному режимі.

Холодна вода найважче засвоюється?

Щодо температури води, то досліджень про вплив холодної води на травлення небагато. Деякі дані вказують на те, що дуже холодна вода (близько 2°C) може уповільнювати шлункові скорочення та уповільнювати травлення. Крижана вода також може викликати звуження кровоносних судин та спазми. У той же час є дослідження, які показують, що пиття холодної води може тимчасово прискорити метаболізм, тому що організму потрібна енергія для зігрівання води до температури тіла. Однак цей ефект незначний і не призведе до помітної втрати ваги.

Отже, яка ж вода краща?

Зрештою, будь-яка вода, чи то з газом чи без, кімнатної температури чи охолоджена, є необхідним та корисним напоєм. Вона зволожує організм і приносить багато інших переваг здоров'ю. Для тих, хто переймається станом зубної емалі після вживання газованої води, рекомендується запивати її склянкою негазованої води, щоб повернути кислотність у порожнині рота до норми.

Фото: pixabay.com

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Газована або негазована: яка вода корисніша для здоров'я

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua