Стало відомо, коли потрібно приймати ліки для зниження тиску

05 вересня 2024 р. 07:34

05 вересня 2024 р. 07:34


Дослідники з Університету Альберти (Канада) з'ясували, що прийом препаратів для зниження артеріального тиску ввечері не приносить більше користі, ніж їхнє вживання вранці. Про це повідомляється на сайті European Society of Cardiology (ESC).

Раніше було встановлено, що артеріальний тиск змінюється протягом доби, досягаючи максимуму після пробудження та знижуючись під час сну. Відомо також, що основні серцево-судинні події, такі як інфаркт міокарда та інсульт, найчастіше пов'язані із підвищенням тиску вночі. У зв'язку з цим вчені вирішили перевірити, чи впливає час прийому гіпотензивних препаратів на їхню ефективність та здоров'я пацієнтів.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Для дослідження проаналізовано дані 3357 пацієнтів, яким призначали антигіпертензивні препарати. Середній вік учасників складав 67 років. До дослідження також включили дані додаткових 776 добровольців.

Учасників розділили на дві групи: одна приймала ліки увечері, інша вранці. Потім вчені стежили за станом їхнього серцево-судинного здоров'я. Результати показали, що вечірній прийом препаратів не дає клінічних переваг. Не було виявлено значних відмінностей між двома групами у частоті госпіталізацій, серцево-судинних подій та загальної ефективності лікування.

Фото: Depositphotos

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Стало відомо, коли потрібно приймати ліки для зниження тиску

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua