Яка погода підвищує ризик інфаркту, розповіли лікарі

05 вересня 2024 р. 11:10

05 вересня 2024 р. 11:10


Дослідники з Каролінського інституту у Швеції, працюючи у міжнародній команді, з'ясували, що низькі температури та періоди похолодання можуть збільшувати ризик госпіталізації через інфаркт міокарда. Ці висновки були опубліковані в Journal of the American College of Cardiology (JACC).

У дослідженні було проаналізовано дані 120 380 осіб із медичного реєстру SWEDEHEART. Вчені оцінювали вплив короткочасного холоду на ймовірність серцевого нападу у Швеції в період з жовтня до березня, охоплюючи роки з 2005 по 2019 рік.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Під періодом похолодання вчені мали на увазі відрізок часу, тривалістю щонайменше два дні поспіль, коли середньодобова температура була нижче 10-го відсотка всіх зареєстрованих температур. Результати показали, що низькі температури повітря асоціюються з підвищеним ризиком міокарда інфаркту через два-шість днів після початку похолодання. Також встановлено зв'язок між холодною погодою та аналогічним збільшенням ризику.

Цікаво, що в перші дні похолодання ризик госпіталізації із серцевим нападом був нижчим. Це, можливо, пов'язано з тим, що люди частіше залишалися у приміщеннях, щоб уникнути впливу холоду, що могло б забезпечити деякий захист.

Фото: Shutterstock

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Яка погода підвищує ризик інфаркту, розповіли лікарі

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua