Як використання смартфона впливає на ризик серцево-судинних захворювань, розповіли лікарі

06 вересня 2024 р. 11:02

06 вересня 2024 р. 11:02


Використання смартфонів шкідливе для здоров'я у багатьох відношеннях, а також пов'язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, особливо серед курців та людей з діабетом.

Нове дослідження вивчило проспективний зв'язок між регулярним використанням мобільного телефону та виникненням серцево-судинних захворювань, а також взяло до уваги опосередкований вплив сну та психічного здоров'я. Результати опубліковані в Канадському журналі кардіології .

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Який вплив мають смартфони?

Використання смартфона може мати різні наслідки здоров'я. Наприклад, у статті фахівця Клівлендської клініки (США) описані можливі навантаження м'язів, суглобів та зв'язок та пов'язані з цим скарги.

Неправильна постава при використанні смартфона призводить, зокрема, до так званих пальців смартфона або шиї при надсиланні текстових повідомлень з напругою, м'язовими болями та судомами.

" Використання мобільних телефонів є широко поширеним тягарем у сучасному суспільстві, тому дослідження його наслідків мають велике значення для громадської охорони здоров'я ", - пояснює доктор Яньцзюнь Чжан у недавньому прес-релізі .

Пошкодження органів, спричинене смартфонами?

Також відомо, що смартфони випромінюють високочастотні електромагнітні поля (РЧ-ЕМП). За словами доктора Чжан сприяє порушенню регуляції так званої гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової осі, запальним реакціям та окислювальному стресу.

Таким чином, смартфони можуть завдати шкоди різним органам, таким як серце та кровоносні судини. Однак, за словами лікаря, досі залишається незрозумілим, чи пов'язане використання смартфона з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань.

Обстежено майже 445 тисяч осіб

Щоб вирішити цю невизначеність, дослідники вивчили дані 444 027 учасників без історії серцево-судинних захворювань із Британського біобанку. Ці люди самі повідомили про частоту використання своїх мобільних телефонів у період із 2006 по 2010 рік.

Використовуючи лікарняні регістри та регістри смертей, експерти визначили частоту інсультів, ішемічної хвороби серця, фібриляції передсердь та серцевої недостатності серед учасників за середній період спостереження, що становив 12,3 роки.

Серцево-судинні захворювання, спричинені використанням смартфона

Аналіз даних показав, що люди, які регулярно використовують свої смартфони мають значно більший ризик серцево-судинних захворювань, ніж люди, які використовують свої смартфони нерегулярно, повідомляють дослідники.

Команда також вивчила роль поведінки уві сні, психологічного стресу та так званого невротизму (емоційного контролю). Виявилося, що ці фактори є потенційними механізмами, що лежать в основі зв'язку між використанням смартфонів та серцево-судинними захворюваннями, за словами автора дослідження доктора Сяньхуей Цінь.

На думку дослідників, поганий сон та погане психічне здоров'я можуть збільшити ризик серцево-судинних захворювань через порушення циркадних ритмів, порушення роботи ендокринної системи та обміну речовин, а також посилення запалення.

Крім того, хронічний вплив високочастотних електромагнітних полів може призвести до окислювального стресу та запальних реакцій.

Тому експерти підозрюють, що така радіаційна дія разом з курінням та діабетом викликає синергетичний ефект, який особливо збільшує ризик серцево-судинних захворювань.

Загалом результати дають зрозуміти, що використання смартфонів не лише шкодить загальному здоров'ю, а й значно збільшує ризик серцево-судинних захворювань. Наслідки виявляються особливо серйозними для людей, які палять або страждають на діабет.

Фото: AdriaVidal/stock.adobe.com

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Як використання смартфона впливає на ризик серцево-судинних захворювань, розповіли лікарі

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua