Три найефективніші способи кинути палити назвали фахівці

06 вересня 2024 р. 15:04

06 вересня 2024 р. 15:04


Новий масштабний огляд фактичних даних, проведений групою вчених, включаючи дослідника громадського охорони здоров'я Массачусетського університету в Амхерсті, виявив три найкращі стратегії відмови від куріння:

  • Вареніклін - рецептурний препарат, що продається під торговими марками Chantix та Champix, серед інших.
  • Цитизин – рослинна сполука, недоступна у широкому доступі в США, але продається як безрецептурний натуральний продукт для здоров'я (Cravv) у Канаді та по всій Центральній та Східній Європі, а також доступна за рецептом у Сполученому Королівстві.
  • Нікотинові електронні сигарети.

Огляд, опублікований в журналі Addiction , був проведений некомерційною організацією Cochrane Tobacco Addiction Group (CTAG) під керівництвом старшого автора Джеймі Хартманн-Бойс, доцента кафедри політики та управління в галузі охорони здоров'я в Школі громадського охорони здоров'я та медичних наук в Амхерсті при Масса, автора Джонатана Лівінгстона-Бенкса, дослідника з Оксфордського університету в Англії.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

У всьому світі куріння є основною причиною запобігання захворюванням і смерті, щорічно несучи з собою більше семи мільйонів життів.

«Для людей, які курять цигарки, краще, що вони можуть зробити для свого здоров'я, — це кинути палити», — каже Хартманн-Бойс, редактор Cochrane, який проводив дослідження в Оксфорді до приходу до Массачусетського університету в Амхерсті.

«Однак багатьом людям це зробити важко. На щастя, є вагомі докази на підтримку використання різних способів кинути палити».

Три головні стратегії відмови від куріння працюють найкраще у поєднанні з поведінковою підтримкою, такою як консультування, йдеться в огляді. Бупропіон та нікотинова замісна терапія (НЗТ) також ефективні, особливо пластирі НЗТ у поєднанні з швидкодіючими формами, такими як жувальна гумка.

"Що стосується поведінкової підтримки, то найбільш переконливі докази є на користь консультування та програм, які заохочують людей за відмову від куріння", - додає Хартманн-Бойс.

У новому резюме CTAG викладено основні результати 14 оглядів Кокрейну, опублікованих CTAG у період з 2021 по 2023 рік. На особливу увагу заслуговують три огляди Кокрейна, включених до цього резюме:

  • Оновлений огляд Кокрейну з НЗТ для відмови від куріння виявив докази з високим ступенем достовірності того, що поєднання швидкодіючої форми НЗТ (жувальна гумка, льодяники, спреї) з пластирями НЗТ допомогло більшій кількості людей кинути палити, ніж застосування лише однієї форми НЗТ.
  • Огляд Cochrane електронних сигарет для припинення куріння є живим систематичним оглядом: автори огляду щомісяця шукають нові дослідження та оновлюють огляд у міру появи нових даних. Останнє оновлення дійшло висновку, що існують докази високої достовірності того, що електронні сигарети з нікотином підвищують показники відмови від куріння порівняно з НЗТ, та докази середньої достовірності того, що вони підвищують показники відмови від куріння порівняно з електронними сигаретами без нікотину.
  • Огляд Cochrane 2023 року з фармакологічних та електронних сигаретних втручань для припинення куріння включав усі препарати, ліцензовані як лікування для припинення куріння у будь-якій точці світу, а також електронні сигарети з нікотином або без нього. Огляд включав 319 досліджень (157179 учасників). Найбільш ефективними втручаннями були нікотинові електронні сигарети, вареніклін та цитизин, усі з яких мали високу достовірність доказів, за якими слідувала комбінована НЗТ.
  • Оновлений огляд Cochrane щодо часткових агоністів нікотинових рецепторів (вареніклін та цитизин) для припинення куріння показав, що в дослідженнях, які безпосередньо порівнюють цитизин та вареніклін, може не бути жодної різниці між цими двома препаратами для припинення куріння. Огляд включав 75 випробувань.

«Наша команда продовжить вивчати дані про найкращі способи допомогти людям кинути палити, оскільки ми знаємо, наскільки це важливо для людей, що палять, і для громадської охорони здоров'я», — каже Хартманн-Бойс.

Фото: Pixabay

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Три найефективніші способи кинути палити назвали фахівці

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua