Найефективніші для зниження тиску овочі назвали лікарі

12 вересня 2024 р. 00:23

12 вересня 2024 р. 00:23


Дослідники з Університету Едіт Коуен в Австралії з'ясували, що капуста, у тому числі броколі та цвітна, ефективніше знижують кров'яний тиск, ніж коренеплоди, кабачки та гарбуз. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі BMC Medicine.

Метою роботи було вивчити, наскільки регулярне споживання овочів сімейства хрестоцвітих (капустяних) обсягом близько 300 грамів на день знижує систолічний тиск у дорослих з невеликими відхиленнями від норми. В експерименті брали участь 18 осіб із рівнем систолічного тиску від 120 до 160 мм рт. ст. Додатково дослідники перевіряли вплив на тиск коренеплодів, таких як картопля та морква, а також кабачків та гарбуза.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

У перший тритижневий етап учасники щодня їли чотири порції хрестоцвітих овочів, доданих у супи для обіду та вечері. У другій частині дослідження капустяні овочі замінили на страви з коренеплодами та кабачками.

Результати показали, що у тих, хто споживав брокколі, цвітну та білокачанну капусту, систолічний тиск протягом доби знижувався сильніше, ніж у тих, хто їв більше картоплі, моркви та кабачків.

Автори дослідження поки що не можуть пояснити, чому овочі сімейства капустяних мають такий позитивний ефект на тиск, і планують провести додаткові дослідження для з'ясування цього питання.

Фото: Freepik.com

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Найефективніші для зниження тиску овочі назвали лікарі

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua