Виявлено новий летальний вірус, який переноситься кліщами та вражає мозок

12 вересня 2024 р. 11:10

12 вересня 2024 р. 11:10


Китайські дослідники з Пекінського інституту мікробіології та епідеміології виявили новий вірус, який передається через укуси кліщів та вражає нервову систему людини. Хвороба, спричинена цим вірусом, небезпечна для людей. Результати дослідження опубліковані у журналі The New England Journal of Medicine (NEJM).

Новий патоген назвали вірусом водно-болотних угідь (WELV). Вперше його виявили у 61-річного чоловіка, який був укушений кліщем під час прогулянки парком у Внутрішній Монголії на півночі Китаю. У пацієнта з'явилися лихоманка, біль голови та блювання, і антибіотики не допомогли, що виключило бактеріальну природу інфекції.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Аналіз крові показав наявність раніше невідомого ортонаівіруса, що переноситься кліщами. До цієї групи вірусів також відноситься вірус кримсько-конголезької геморагічної лихоманки - небезпечного захворювання, що передається через укуси кліщів або при контакті з інфікованими людьми.

До цього випадку вірус WELV не був виявлений у тварин чи людей. Після його виявлення дослідники зібрали понад 14 тисяч кліщів для аналізу. Близько 2% кліщів дали позитивний результат на наявність вірусу, і найчастішим переносником виявився кліщ виду Haemaphysalis concinna.

WELV також був знайдений у кількох тварин, включаючи овець, коней, свиней та гризунів, таких як маньчжурський цокор (Myospalax psilurus).

У заражених людей виявлялися симптоми, такі як лихоманка, головний біль, запаморочення, нудота, блювання та діарея. У лабораторних аналізах у пацієнтів спостерігалися ознаки пошкодження тканин та порушення згортання крові. Один із пацієнтів впав у кому, а аналізи показали високий вміст лейкоцитів у рідині навколо мозку та спинного мозку, що вказує на запалення.

Хоча всі пацієнти одужали протягом одного-двох тижнів, досліди на мишах показали, що вірус WELV може призводити до смерті, вражаючи мозок та інші органи.

Фото: Bramborica/Wikipedia.org

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Виявлено новий летальний вірус, який переноситься кліщами та вражає мозок

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua