Вчені з'ясували, як стрес впливає на репродуктивну функцію

13 вересня 2024 р. 23:57

13 вересня 2024 р. 23:57


Дослідження, проведене вченими з Медичного кампусу Аншутц Університету Колорадо, показує, що спричинені стресом зміни рухливості сперматозоїдів відбуваються після стресової події, а не під час нього, і покращують продуктивність сперми. Це відкриття має важливе значення для розуміння того, як стрес впливає на репродуктивний процес, щоб покращити результати розвитку плоду.

Дослідження опубліковано у журналі Nature Communications.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

За останні п'ять десятиліть спостерігається помітне зниження якості сперми, що збіглося з екологічними стресорами. Це нове дослідження визначає, як стрес впливає на здатність сперми переміщатися за репродуктивною системою жінки, щоб запліднити яйцеклітину.

Дослідники спостерігали зміни у позаклітинних везикулах (ВВ), невеликих частках, що виділяються з чоловічого репродуктивного тракту, які відіграють роль у розвитку та дозріванні сперми. Ці зміни відбулися після того, як стресор пройшов, а не під час стресового досвіду.

«Наші результати показують значне збільшення залежності від часу збільшення рухливості сперматозоїдів після пережитого стресу, що узгоджується з попередніми дослідженнями змін мікроРНК у спермі людини», — сказала Трейсі Бейл, доктор філософії, провідний автор і завідувач кафедри комплексних досліджень психічного та фізичного здоров'я жінок, фінансуємо фондом Anschutz Foundation у Центрі Людемана при Університеті Колорадо в Аншутці.

«Цей період, коли функція сперматозоїдів покращується після стресу, може бути еволюційно корисним для підвищення народжуваності, особливо після складних часів, подібних до тих, що були під час пандемії COVID».

Дослідження проводилися як у чоловіках, і на тваринних моделях. В обох випадках стрес-індуковані ЕВ посилювали рухливість сперматозоїдів та мітохондріальне дихання, хімічну енергію, необхідну для живлення біохімічних реакцій клітини.

«Уявіть, що у вас є автомобіль, який важко піднімається на крутий пагорб. Коли двигун перебуває у стані стресу, автомобіль стає менш ефективним. Однак, додавши трохи бензину, ви можете підвищити загальну продуктивність більш плавної їзди. Так само, як ваш автомобіль стає більш ефективним в умовах стресу, при правильному налаштуванні клітини покращують вироблення енергії та рух за наявності факторів, спричинених стресом», — сказала Ніколь Мун, доктор філософії, перший автор статті та студент CU Anschutz, яка входить до дослідницької групу.

Оскільки результати були однаковими як для людей, так і для тварин, отримані дані свідчать про те, що це може бути універсальним механізмом подолання труднощів серед усіх видів, що може дати уявлення про ширші наслідки для репродуктивного здоров'я.

Хоча дослідження було зосереджено на чоловіках, дослідники наголошують на важливості вивчення того, як стрес впливає на обох партнерів у процесі фертильності. Крім того, дослідники зрештою зацікавлені в тому, як ці відмінності впливають на розвиток плода, особливо на мозок.

"Вплив стресу на статеві клітини, фертильність і механізми, що лежать в основі передачі батьківського стресового досвіду з покоління в покоління, вивчені недостатньо", - сказав Ніл Епперсон, доктор медицини, професор та завідувач кафедри психіатрії Колорадського університету та партнер Бейла з досліджень.

"Продовжуючи набір учасників для цих випробувань і проводячи ретельну оцінку стресу поряд з роботою, що проводиться в лабораторії, ми прагнемо отримати більш глибоке розуміння того, як минулі стресори можуть вплинути на майбутнє потомство".

Бейл підкреслює, наскільки важливо підвищувати обізнаність щодо впливу стресу на репродуктивну функцію.

«Оскільки стрес є звичайною частиною повсякденного життя, розуміння його впливу на відтворення та розвиток матиме важливе значення для підвищення фертильності та вирішення ширших екологічних проблем, пов'язаних із видами, що зникають», — сказав Бейл.

Команда проводить додаткові дослідження, які фокусуються на розумінні того, як інформація про стрес передається в EVs і як це впливає на запліднення. Вони також вивчають впливом геть розвиток мозку. Крім того, вони запустять пробне дослідження, щоб перевірити цю модель і додатково вивчити зв'язок між EVs та спермою у насінній рідині.

Фото: pixabay.com

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Вчені з'ясували, як стрес впливає на репродуктивну функцію

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua