Першу вакцину від віспи мавп схвалила ВООЗ

14 вересня 2024 р. 11:58

14 вересня 2024 р. 11:58


Всесвітня організація охорони здоров'я схвалила першу вакцину проти віспи мавп. Розроблений у Данії препарат MVA-BN від виробника Bavarian Nordic успішно пройшов процедуру попередньої кваліфікації. Про це повідомляє прес-служба організації.

Вакцину MVA-BN можна вводити людям старше 18 років у 2-дозових ін'єкціях із перервою у чотири тижні. Допускається використання і однієї дози вже під час спалаху захворювання, якщо поставки вакцини обмежені.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Хоча вакцина MVA-BN нині не ліцензована для неповнолітніх, її дозволено використовувати не за призначенням для немовлят, дітей та підлітків, а також вагітних та людей з ослабленим імунітетом. Використання вакцини рекомендується ВООЗ під час спалаху, коли переваги вакцинації переважують потенційні ризики.

Як уточнює ВООЗ, дані показують, що одноразова доза MVA-BN, введена до контакту з джерелом інфекції, має передбачувану ефективність у 76% захисту від віспи мавп, а при двох дозах передбачувана ефективність досягає 82%.

Довідка lenta.ua

14 серпня ВООЗ оголосила епідемію віспи мавп (mpox) в Африці надзвичайною ситуацією міжнародного масштабу. Хоча ця інфекція зазвичай протікає з легкими симптомами і передається при тісному контакті, в окремих випадках вона може призвести до смерті.

У 2024 році було зареєстровано 25,2 тисячі передбачуваних та підтверджених випадків хвороби та 723 випадки смерті від інфекції у 14 країнах африканського регіону.

Фото: із відкритих джерел

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олеся Цвірка

Першу вакцину від віспи мавп схвалила ВООЗ

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua