Який режим дня підвищує ризик цукрового діабету, з'ясували лікарі

16 вересня 2024 р. 10:46

16 вересня 2024 р. 10:46


Дослідники з Лейденського університету (Нідерланди) виявили, що люди, які засипають пізно, мають вищий ризик розвитку цукрового діабету другого типу. Ці дані були опубліковані у журналі Diabetologia.

Дослідження вивчало зв'язок між часом сну, цукровим діабетом другого типу та розподілом жирової маси у понад 5 тисяч учасників у рамках нідерландського дослідження епідеміології ожиріння. Середній вік учасників становив 56 років, а індекс маси тіла (ІМТ) у середньому дорівнював 30 (при нормі ІМТ від 18,5 до 25).

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Добровольців поділили на три групи за їхнім режимом дня. Перша група - "ранній хронотип" - включала тих, хто лягав і встав рано. Друга група - "проміжний хронотип" - складалася з людей, які лягали до півночі, але вставали пізніше. До третьої групи увійшли учасники з «пізнім хронотипом», або «сови», які засипали після опівночі.

У всіх учасників були виміряні ІМТ та коло талії, а у підгрупи з 1526 осіб також оцінили кількість вісцерального жиру та жиру в печінці. Період спостереження за учасниками тривав у середньому 6,6 року, протягом якого у 225 осіб було діагностовано цукровий діабет другого типу.

Дослідження показало, що у людей з пізнім хронотипом ризик розвитку діабету був на 46% вищим у порівнянні з тими, хто лягав спати до півночі. Вчені припустили, що такий розпорядок дня може порушувати циркадні ритми, що негативно впливає на обмін речовин і сприяє розвитку діабету.

Фото: Shutterstock

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Який режим дня підвищує ризик цукрового діабету, з'ясували лікарі

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua