Як квашені продукти впливають на здоров'я, розповіли лікарі

16 вересня 2024 р. 15:06

16 вересня 2024 р. 15:06


Ферментовані продукти корисні не тільки для здоров'я людини, але і для екології, а також можуть допомогти у боротьбі зі світовим голодом. Про це йдеться у статті, опублікованій у журналі Frontiers in Nutrition.

Автори статті наголошують, що ферментовані продукти відіграють важливу роль у підтримці мікробіоми людини – сукупності мікроорганізмів в організмі. Дослідження показують, що вони можуть знижувати ризик грибкових та бактеріальних інфекцій у жіночій статевій системі. Бактерії Bifidobacterium і Lactobacillus, присутні у ферментованих продуктах, сприяють здоров'ю кишечника, що пов'язане з поліпшенням роботи мозку.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Передбачається, що ферментовані продукти можуть підвищити чутливість організму до інсуліну, зменшуючи ризик діабету. Крім того, вони можуть знижувати ймовірність серцево-судинних захворювань за рахунок впливу на рівень холестерину. Процес ферментації також покращує засвоєння кальцію та заліза, що особливо корисно для людей з остеопорозом чи анемією.

Завдяки своїй довговічності та поживній цінності ферментовані продукти можуть допомогти у вирішенні проблеми нестачі поживних речовин у бідних країнах. Тому вкрай важливо зберегти традиції споживання таких продуктів, як кімчі, кумис та твенджан, які опиняються під загрозою через урбанізацію та зміну харчових звичок.

Дослідники планують детально вивчити користь ферментованих продуктів у рамках європейського проекту PIMENTO, щоб підтвердити ці переваги науково.

Фото: pixabay.com

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Як квашені продукти впливають на здоров'я, розповіли лікарі

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua