Медики розповіли, як підвищити шанси на зачаття дитини

18 вересня 2024 р. 11:04

18 вересня 2024 р. 11:04


При ЕКЗ ембріони зазвичай переносяться в матку через три дні після запліднення. Завдяки вдосконаленню лабораторних методів, це тепер можливо і через п'ять днів. Передбачалося, що це збільшує шанси успішну вагітність.

Дослідження медичного центру університету Радбауд та Амстердамського UMC показує, що день перенесення не впливає на успішність траєкторії ЕКЗ. Результати були опубліковані у BMJ.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Один із 30 дітей у Нідерландах зачатий за допомогою екстракорпорального запліднення, або скорочено ЕКЗ. У цій процедурі яйцеклітини запліднюються поза тілом та вирощуються в лабораторних умовах протягом кількох днів. Потім один або кілька ембріонів переносяться назад до матки, а інші заморожуються.

Традиційно лабораторна фаза триває три дні. Завдяки технічним удосконаленням перенесення ембріонів тепер можливе і через п'ять днів. Ідея полягає в тому, що через п'ять днів залишаються лише життєздатні ембріони, що збільшує ймовірність успішної вагітності. Однак це залишає менше ембріонів у морозильній камері.

Попередні дослідження показали, що шанси на успіх після першого перенесення справді вищі, якщо це відбувається на п'ятий день, ніж на третій. Але ці дослідження не оцінювали результати всієї траєкторії ЕКЗ, включаючи будь-яке подальше перенесення заморожених ембріонів. Дослідження Медичного центру університету Радбауд, проведені спільно з Амстердамським UMC, змінюють це.

Однакова кількість вагітностей

Дослідження проводилося у 21 голландському центрі ЕКЗ серед більш ніж 1200 жінок. Принаймні чотири ембріони мали бути доступними для перенесення через два дні після запліднення. У половини жінок ембріони переносилися на третій день, у половини - на п'ятий. Результатом була ймовірність успішної вагітності протягом усього циклу ЕКЗ. Вона виявилася однаковою в обох групах, близько шістдесяти відсотків.

Дослідник Симона Корнелісс пояснює: «Зрештою, ЕКЗ — це успішна вагітність, а не лише шанси на успіх після першого перенесення. За кордоном, де послуги ЕКЗ не застраховані, клініки часто рекламують свої показники успішності з першого перенесення на п'ятий день. Вчиняючи так, вони дають неповне уявлення про ситуацію. Наше дослідження показує, що жінки повинні мати вибір щодо моменту перенесення».

Особисте рішення

Інші результати дослідження можуть на цей вибір. Як і в попередньому дослідженні, ймовірність успішної вагітності була вищою після першого перенесення на п'ятий день. У цій групі також було менше викиднів.

З іншого боку, якби ембріони були перенесені на третій день, більшу кількість можна було б заморозити для подальшого використання, і ризик передчасних пологів був дещо нижчим. Обидва варіанти мають свої переваги та недоліки, але не впливають на загальний показник успіху.

"Це дуже особисте рішення", - говорить клінічний ембріолог Ліліана Рамос, один з керівників дослідження.

«Для деяких людей дуже важливо завагітніти якнайшвидше, наприклад, якщо жінка у віці. Хтось інший надає більшого значення більшій кількості заморожених ембріонів або хоче звести ймовірність передчасних пологів до мінімуму. Немає жодних вказівок щодо дня перенесення. Тому пара, яка хоче завагітніти, має обговорити це з лікарем та зробити вибір разом».

Фото: Pixabay

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Медики розповіли, як підвищити шанси на зачаття дитини

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua