Медики назвали два напої, які корисні для серця

19 вересня 2024 р. 07:51

19 вересня 2024 р. 07:51


Результати дослідження показують, що регулярне вживання кофеїну у вигляді кави або чаю може бути корисним для серця, особливо якщо випивати кілька чашок на день. Дослідження опубліковано в The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism .

Вивчаючи дані про стан здоров'я понад 300 000 учасників британського біобанку, дослідники з Китаю та Швеції виявили, що вживання кофеїну пов'язане з нижчим ризиком розвитку багатьох кардіометаболічних порушень.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

До них належать такі стани, як гіпертонія, інсульт, діабет чи ішемічна хвороба серця. За деякими оцінками, наявність двох із цих захворювань одночасно, на відміну від одного, може більш ніж удвічі збільшити ризик смерті.

Учасники дослідження, які споживали помірну кількість кофеїну щодня - приблизно три або більше чашок кави або п'ять або більше чашок чаю - мали більш ніж на 40 відсотків нижчий відносний ризик розвитку двох або більше кардіометаболічних захворювань протягом наступних років.

«Результати дослідження показують, що пропаганда помірного споживання кави або кофеїну як дієтична звичка серед здорових людей може мати переваги, що далеко йдуть, для профілактики кардіометаболічної мультиморбідності», — пишуть дослідники під керівництвом епідеміолога Сюйцзя Лу з Університету Сучжоу в Китаї.

Безліч попередніх досліджень показали, що вживання кави пов'язане з покращенням стану серцево-судинної системи та неврологічних захворювань, а найбільшу користь отримують ті, хто випиває близько трьох з половиною чашок на день. Нові результати узгоджуються з цим дозуванням.

У дослідженні взяла участь одна група із 172 315 здорових учасників, у яких на момент початку дослідження не було жодних кардіометаболічних захворювань, з метою вивчення зв'язку кофеїну із поточним здоров'ям серця.

Крім того, ще одна група зі 188 091 учасників використовувалася для дослідження зв'язку кави або чаю зі здоров'ям серця. Здоров'я учасників відстежувалось у середньому протягом 11 років.

Порівняно з тими, хто не п'є, любителі кави та чаю мали кращі показники серцево-судинного здоров'я, незалежно від того, скільки чашок вони випивали в день. Однак ті, хто пив помірну кількість кофеїну, мали найменший ризик розвитку багатьох захворювань.

Підгрупа п'ють кофеїн та п'ють каву та чай були додатково вивчені на предмет біомаркерів крові. Аналізи крові виявили зв'язок між напоями з кофеїном та ознаками зниження рівня холестерину та покращення резистентності до інсуліну.

В аналізі чутливості дослідники виявили, що 3 чашки кави на день були пов'язані з нижчим ризиком розвитку спочатку діабету 2 типу, а потім ішемічної хвороби серця. Також був нижчий ризик інсульту, що веде до ішемічної хвороби серця.

Крім того, вживання п'яти чашок чаю на день було пов'язане з нижчим ризиком прогресування діабету 2 типу до ішемічної хвороби серця, а також з нижчим ризиком діабету 2 типу, що призводить до інсульту.

Отримані результати необхідно підтвердити за допомогою додаткових досліджень, але вони вказують на те, що помірне споживання кофеїну може мати захисну дію на здоров'я серцево-судинної системи у багатьох людей, незалежно від віку, статі, статусу куріння, фізичної активності або загального раціону харчування.

Автори сподіваються, що виявлені ними метаболіти, що пов'язують кофеїн із серцево-судинними захворюваннями, «підкажуть» для розкриття біологічних механізмів, що лежать в основі потенційно потужного впливу кофеїну на здоров'я.

Фото: pixabay.com

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Медики назвали два напої, які корисні для серця

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua