Вперше науково підтверджено глибокі зміни у мозку під час вагітності

19 вересня 2024 р. 10:59

19 вересня 2024 р. 10:59


Вагітність — це перетворюючий час у житті, коли тіло зазнає швидких фізіологічних адаптацій, щоб підготуватися до материнства, — це ми всі знаємо. Що залишається загадкою, то це те, що радикальні гормональні зрушення, викликані вагітністю, роблять з мозком. Дослідники з лабораторії професора Емілі Джейкобс у Каліфорнійському університеті в Санта-Барбарі пролили світло на цю маловивчену область, створивши першу в історії карту людського мозку протягом вагітності.

"Ми хотіли вивчити траєкторію змін мозку безпосередньо протягом гестаційного вікна", - сказала Лора Притчет, провідний автор статті, опублікованої в Nature Neuroscience. Попередні дослідження робили знімки мозку до і після вагітності, сказала вона, але ми ніколи не були свідками вагітного мозку в розпал цієї метаморфози.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Після того, як одна жінка вперше стала матір'ю, дослідники сканували її мозок кожні кілька тижнів, починаючи з допологового періоду і продовжуючи протягом двох років після пологів. Дані, зібрані у співпраці з командою Елізабет Крастіл у Каліфорнійському університеті в Ірвайні, показують зміни у сірій та білій речовині мозку протягом вагітності, що дозволяє припустити, що мозок здатний на дивовижну нейропластичність та у дорослому віці.

Їх точний підхід до візуалізації дозволив їм сфотографувати динамічну реорганізацію мозку у учасниці у найдрібніших деталях. Цей підхід доповнює ранні дослідження, які порівнювали мозок жінок до і після вагітності. Автори зазначили: «Наша мета полягала в тому, щоб заповнити прогалину та зрозуміти нейробіологічні зміни, які відбуваються під час самої вагітності».

Зменшення сірої речовини, збільшення білої речовини

Найбільш вираженими змінами, які вчені виявили, коли вони візуалізували мозок суб'єкта з часом, було зменшення обсягу кіркової сірої речовини, зморшкуватої зовнішньої частини мозку. Об'єм сірої речовини зменшувався зі збільшенням вироблення гормонів під час вагітності. Проте зменшення обсягу сірої речовини не обов'язково є поганим явищем, наголосили вчені.

Ця зміна може вказувати на «тонке налаштування» мозкових ланцюгів, що мало чим відрізняється від того, що відбувається з усіма молодими людьми, коли вони проходять через статеве дозрівання, і їхній мозок стає більш спеціалізованим. Вагітність, ймовірно, відбиває ще один період кортикального вдосконалення.

"Лора Притчет і дослідницька група виявили неабияку силу, провівши скрупульозний комплекс аналізів, який дозволив по-новому поглянути на людський мозок та його неймовірну здатність до пластичності у дорослому віці", - сказав Джейкобс.

Менш очевидно, але не менш значуще, дослідники виявили помітне збільшення білої речовини, що розташована глибше в мозку і, як правило, відповідає за забезпечення зв'язку між областями мозку. У той час як зменшення сірої речовини зберігалося довгий час після пологів, збільшення білої речовини було тимчасовим, досягнувши піку у другому триместрі та повернувшись до рівня до вагітності приблизно під час пологів.

За словами дослідників, подібний ефект раніше ніколи не фіксувався за допомогою сканування «до і після», що дозволяє краще оцінити, наскільки динамічним може бути мозок за короткий період часу.

"Материнський мозок зазнає хореографічних змін протягом вагітності, і ми нарешті можемо побачити, як вони розвертаються", - сказав Джейкобс. Ці зміни припускають, що дорослий мозок здатний проходити тривалий період нейропластичності, мозкових змін, які можуть підтримувати адаптації поведінки, пов'язані з батьківством.

"Вісімдесят п'ять відсотків жінок вагітніють один або кілька разів протягом життя, і близько 140 мільйонів жінок вагітніють щороку", - сказав Притчет, який сподівається "розвіяти догму" про крихкість жінок під час вагітності.

Вона стверджувала, що нейробіологію вагітності не слід розглядати як вузькоспеціалізовану тему досліджень, оскільки результати, отримані під час цієї роботи, «поглиблять наше загальне розуміння людського мозку, включаючи процес його старіння».

Відкритий набір даних, доступний онлайн, є відправною точкою для майбутніх досліджень, спрямованих на розуміння того, чи містять масштаби або темпи цих змін у мозку підказки про ризик розвитку у жінки післяпологової депресії — неврологічного захворювання, яке вражає приблизно кожну п'яту жінку.

«Зараз існують схвалені FDA методи лікування післяпологової депресії, – каже Прітчет, – але раннє виявлення залишається невловимим. Чим більше ми дізнаємося про мозок матері, тим більше шансів надати допомогу».

І це саме те, що автори мали намір зробити. Під керівництвом Джейкобса їхня команда розвиває ці ранні відкриття у рамках проекту «Материнський мозок». Дедалі більше жінок та їхніх партнерів реєструються у Каліфорнійському університеті в Санта-Барбарі, Каліфорнійському університеті в Ірвайні та в рамках міжнародного співробітництва з дослідниками в Іспанії.

«Експерти в галузі нейробіології, репродуктивної імунології, протеоміки та штучного інтелекту об'єднують зусилля, щоб дізнатися більше, ніж будь-коли, про мозок матері», — сказав Джейкобс. «Разом у нас є можливість зайнятися деякими з найнагальніших та найменш зрозумілих проблем жіночого здоров'я».

Фото: Unsplash

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Вперше науково підтверджено глибокі зміни у мозку під час вагітності

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua