Вчені назвали ефективний метод, який допомагає скоротити споживання алкоголю

19 вересня 2024 р. 23:56

19 вересня 2024 р. 23:56


Дослідники виявили просту стратегію, яка допомагає людям вживати менше алкоголю: наголосити на підвищеному ризику розвитку раку, пов'язаному з його вживанням, і поєднати це з підрахунком кожної випитої порції. Дослідження опубліковано у журналі Addictive Behaviors.

Дослідники виявили, що ця конкретна комбінація повідомлень «чому слід скоротити» і «як скоротити» може бути корисною для зміцнення здоров'я населення.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Звичайно, надмірне вживання алкоголю призводить не лише до раку. Надмірне вживання спиртного пов'язане з цілою низкою проблем, включаючи передчасну смерть, хвороби серця, проблеми із травленням та підвищений ризик недоумства.

"Ми виявили, що об'єднання інформації про алкоголь і рак з певною практичною дією - підрахунком випитих напоїв - призвело до того, що питущі скоротили кількість споживаного алкоголю", - заявила економіст і психолог Симона Петігрю з Інституту глобальної охорони здоров'я імені Джорджа після оголошення результатів.

Для дослідження були заповнені три опитування: 7995 осіб заповнили перше, 4588 з них заповнили другий три тижні по тому, і 2687 осіб заповнили останнє опитування через три тижні. Учасників розділили на різні групи та показали їм різні рекламні оголошення та повідомлення про випивку.

Одна комбінація виділялася порівняно з контрольною групою: телевізійна реклама, що пов'язує випивку та рак, у поєднанні з пропозицією вести підрахунок випитих напоїв, виявилася однією з найефективніших у спробах переконати людей скоротити споживання алкоголю.

Це також була єдина комбінація, за якої учасники справді значно скоротили споживання алкоголю за шість тижнів.

Інші підходи, наприклад, заохочення людей прийняти рішення про кількість випитих напоїв і потім дотримуватися цієї кількості, спонукали деяких добровольців спробувати скоротити їх кількість, але, судячи з людей, які взяли участь у цьому дослідженні, переможець був очевидним.

"Багато людей не знають, що алкоголь є канцерогеном", - сказав Петігрю. «Це важлива інформація, до якої питущі повинні мати доступ. Але розповідати людям про те, що алкоголь викликає рак — це лише частина рішення — нам також потрібно дати їм способи вжиття заходів для зниження ризику».

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я , вживання алкоголю може бути причиною до 7 відсотків передчасних смертей у всьому світі, і підвищення поінформованості тих, хто п'є про ризики для здоров'я, є одним із способів вирішення цієї проблеми.

Хоча органи охорони здоров'я також розглядають способи зробити випивку менш доступною та дорожчою, зрештою саме особистий вибір визначить, чи зміниться поведінка щодо алкоголю у довгостроковій перспективі.

У даному конкретному дослідженні учасники були обрані так, щоб «у широкому демографічному відношенні представляти австралійську громадськість, яка вживає спиртне», тому цей підхід не обов'язково працюватиме деінде, але, схоже, підрахунок випитих порцій може стати одним з варіантів, який варто спробувати, якщо ви хочете скоротити споживання алкоголю.

"Ресурси для кампаній зі зниження шкоди від алкоголю обмежені, тому важливо з'ясувати, які повідомлення знаходять найбільший відгук, щоб гарантувати, що вони спрацюють з найбільшою ймовірністю", - сказав Петігрю.

Фото: pixabay.com

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Вчені назвали ефективний метод, який допомагає скоротити споживання алкоголю

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua