Люди з якою групою крові схильні до ризику раннього інсульту, розповіли лікарі

17 жовтня 2024 р. 10:54

17 жовтня 2024 р. 10:54


Дослідження показують, що люди з однією з груп крові А мають більшу ймовірність перенести інсульт у віці до 60 років порівняно з людьми з іншими групами крові. Дослідження опубліковано в журналі Neurology .

Групи крові описують багату різноманітність хімічних речовин, що знаходяться на поверхні наших червоних кров'яних тілець.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Серед найбільш відомих — ті, що називаються A і B, які можуть бути присутніми разом як AB, окремо як A або B, або взагалі відсутніми як O.

Діаграма груп крові системи ABO та антитіл IgM, присутніх у кожній із них.

Навіть у межах цих основних груп крові існують тонкі відмінності, що виникають через мутації у відповідальних генах.

У дослідженні, опублікованому у 2022 році, фахівці з геноміки виявили чіткий зв'язок між геном підгрупи А1 та раннім виникненням інсульту.

Дослідники зібрали дані з 48 генетичних досліджень, що включали близько 17 000 осіб з інсультом та близько 600 000 контрольних осіб без інсульту. Усі учасники були віком від 18 до 59 років.

Пошук по всьому геному виявив два місця, тісно пов'язані з раннім ризиком інсульту. Одне збіглося з місцем, де є гени групи крові.

Другий аналіз конкретних типів генів групи крові показав, що у людей, геном яких кодував варіацію групи А, ризик інсульту до 60 років був на 16 відсотків вищим у порівнянні з населенням людей з іншими групами крові.

У людей із геном групи O1 ризик був нижчим на 12 відсотків.

Однак дослідники зазначили, що додатковий ризик інсульту у людей із групою крові А невеликий, тому немає потреби в особливій пильності чи скринінгу у цій групі.

"Ми досі не знаємо, чому група крові А може бути пов'язана з вищим ризиком", - сказав старший автор і судинний невролог Стівен Кіттнер з Мерілендського університету.

"Але це, ймовірно, якось пов'язано з факторами згортання крові, такими як тромбоцити і клітини, що вистилають кровоносні судини, а також з іншими білками, що циркулюють, кожен з яких відіграє роль в утворенні тромбів".

Хоча результати дослідження можуть бути тривожними (наприклад, група крові може впливати на ризик раннього інсульту), давайте розглянемо ці результати в контексті.

Щороку в США інсульт трапляється у трохи менше 800 000 людей. Більшість цих подій — близько трьох із чотирьох — трапляються у людей віком 65 років і старших, причому ризик подвоюється кожне десятиліття після 55 років.

Крім того, люди, включені в дослідження, мешкали в Північній Америці, Європі, Японії, Пакистані та Австралії, при цьому люди неєвропейського походження становили лише 35 відсотків учасників. Майбутні дослідження з різноманітнішою вибіркою могли б допомогти прояснити значущість результатів.

"Нам безперечно потрібні додаткові дослідження, щоб прояснити механізми підвищеного ризику інсульту", - сказав Кіттнер.

Ще один важливий висновок дослідження було зроблено в результаті порівняння людей, які перенесли інсульт у віці до 60 років, із тими, хто переніс інсульт після 60 років.

Для цього дослідники використовували набір даних, що включає близько 9300 осіб старше 60 років, які перенесли інсульт, і близько 25 000 контрольних осіб старше 60 років, які не перенесли інсульт.

Вони виявили, що підвищений ризик інсульту у людей з групою крові А став незначним у групі людей з пізнім інсультом, що дозволяє припустити, що інсульти, що трапляються у ранньому віці, можуть мати інший механізм порівняно з тими, що трапляються у пізнішому віці .

Автори стверджують, що інсульти у молодих людей рідше викликаються накопиченням жирових відкладень в артеріях (процес, званий атеросклерозом), а найчастіше факторами, пов'язаними з утворенням тромбів.

Дослідження також показало, що у людей із групою крові B ймовірність інсульту приблизно на 11 відсотків вища, ніж у осіб без інсульту, незалежно від віку.

Попередні дослідження припускають, що частина геному, що кодує групу крові, яка називається «локусом ABO», пов'язана з кальцифікацією коронарних артерій, яка обмежує приплив крові та призводить до серцевого нападу.

Генетична послідовність для груп крові A і B також пов'язана з дещо вищим ризиком утворення тромбів у венах, які називають венозним тромбозом.

Фото: pixabay.com

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Люди з якою групою крові схильні до ризику раннього інсульту, розповіли лікарі

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua