Яким людям частіше сняться нічні жахи, з'ясували вчені

18 жовтня 2024 р. 00:11

18 жовтня 2024 р. 00:11


Нове дослідження групи американських вчених пов'язує наше почуття самотності з нашими кошмарами, які впливають на нас навіть під час міцного сну. Дослідження опубліковано в журналі Journal of Psychology .

Дослідники виявили, що погані сни можуть ставати частіше та інтенсивніше, коли люди самотні, що може бути наслідком додаткового стресу, спричиненого відсутністю міцних соціальних зв'язків.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

"Однією з характеристик порушеного сну, яку дослідники починають вивчати у зв'язку з самотністю, є частота та інтенсивність кошмарів - яскравих і часто жахливих снів, які часто переривають відновлювальний сон", - пишуть дослідники у своїй опублікованій статті.

«Хоча деякі дослідження задокументували кореляцію між самотністю та частотою та інтенсивністю кошмарів, мало що відомо про механізми, які пояснюють відмінності в цих асоціаціях».

По-перше, команда повторно проаналізувала дані попереднього дослідження, присвяченого депривації уподобання. Дані, надані 827 дорослими учасниками в США, показали зв'язок між великою самотністю і вищою частотою кошмарів, при цьому почуття стресу виступало посередником.

Потім були отримані свіжі дані від 782 дорослих учасників у США, які знову відповіли на питання про свої почуття самотності та стресу, а також про будь-які кошмари, які вони відчували. Ця друга партія записів показала, що самотність впливає на інтенсивність кошмарів — захід, який був відсутній у попередніх дослідженнях, а також на частоту кошмарів.

Хоча це не показує прямий причинно-наслідковий зв'язок, дослідники припускають, що це пов'язано з еволюційною теорією самотності, висунутою в попередніх дослідженнях: це попереджувальний знак того, що організму не вистачає важливого ресурсу соціальної підтримки.

"Міжособистісні відносини - це, по суті, основна потреба людини", - говорить Колін Хессем, фахівець з комунікацій в Університеті штату Орегон. «Коли потреба людей у міцних відносинах залишається незадоволеною, вони страждають фізично, розумово та соціально».

«Так само, як голод або втома означають, що ви не отримали достатньо калорій або не виспалися, самотність виникла, щоб попереджати людей про те, що їхні потреби у міжособистісному спілкуванні не задоволені».

Дослідники припускають, що в певному сенсі ми еволюціонували так, що стаємо більш схильними до стресу, більш уважними і більш схильними до роздумів, коли нам самотньо: ці зміни підштовхують нас до пошуку компанії, але також можуть зношувати організм і викликати кошмари.

У минулому самотність, безумовно, тісно пов'язували з поганою якістю сну, і цілком логічно, що якщо нашому розуму не вистачає соціальних взаємодій, які йому потрібні в години неспання, це може зберігатися і в стані спокою.

Команда з нетерпінням чекає подальших досліджень, щоб з'ясувати, чи впливає самотність на утримання кошмарів і які методи лікування самотності можуть бути найефективнішими для забезпечення кращого нічного сну.

«Якісний сон, що відновлює, є основою когнітивних функцій, регуляції настрою, обміну речовин і багатьох інших аспектів благополуччя», — говорить Хессе.

«Ось чому так важливо досліджувати психологічні стани, що порушують сон, і самотність є ключовою серед них».

Фото: pixabay.com

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Яким людям частіше сняться нічні жахи, з'ясували вчені

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua