Доступний спосіб зниження ризику деменції назвали вчені

19 жовтня 2024 р. 22:56

19 жовтня 2024 р. 22:56


Додатковий сон у вихідні може зменшити ризик погіршення когнітивних функцій на 74%. Результати дослідження на цю тему вчених із Національної лікарні Тайванського університету в Тайбеї опубліковано в журналі Sleep and Breathing.

Щоб вивчити зв'язок між сном та ризиком когнітивних порушень, вчені протягом двох років спостерігали за 215 чоловіками та жінками віком від 65 років. Учасники експерименту вели щоденники сну та носили акселерометри – пристрої, які відстежують рух об'єкта у просторі, – для точного вимірювання тривалості сну.

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Аналіз показав, що близько половини добровольців намагалися компенсувати нестачу сну у вихідні, що, як виявилося, знижувало ризик когнітивних порушень на 74%.

Поки що точно пояснити, як тривалий сон захищає мозок від деменції, вчені не можуть, але припускають, що додатковий відпочинок може сприяти відновленню нейронних зв'язків та зменшенню запальних процесів, пов'язаних із погіршенням когнітивних функцій.

Фото: із відкритих джерел

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олеся Цвірка

Доступний спосіб зниження ризику деменції назвали вчені

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua