Названо ягоду, яка захищає від хвороб серця та зміцнює мозок

22 жовтня 2024 р. 10:51

22 жовтня 2024 р. 10:51


Полуниця знижує рівень холестерину та сприяє здоров'ю серця. Крім того, вживання полуниці позитивно впливає на роботу мозку та когнітивні здібності.

У недавньому огляді експерти Каліфорнійського університету в Девісі оцінили вплив вживання полуниці і фітонутрієнтів, що містяться в ній, на здоров'я людини. Результати можна прочитати в журналі « Критичні огляди в галузі харчової науки та харчування ».

Підписуйтеcь на наш Telegram-канал Lenta.UA - ЄДИНІ незалежні новини про події в Україні та світі

Доступні дослідження оцінені

Команда провела пошук літератури в базах даних PubMed та Cochrane, щоб виявити дослідження на людях, у яких розглядався вплив споживання полуниці або ліофілізованого полуничного порошку на здоров'я людини. Потім подальшу оцінку було включено загалом 60 досліджень.

Корисно для здоров'я серця

Як повідомляє команда, щоденне вживання свіжої полуниці та ліофілізованого полуничного порошку мало значну користь для загального стану здоров'я серця. Це особливо актуально для людей із підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань.

Насамперед, покращуючи жировий обмін та зменшуючи системне запалення, полуниця допомагає покращити загальний стан здоров'я серця та значно знизити ризик серцево-судинних захворювань, пояснюють дослідники.

Здорові вторинні рослинні речовини

На думку експертів, користь полуниці для здоров'я ґрунтується на високому вмісті в ній корисних вторинних рослинних речовин, таких як поліфеноли та клітковина.

Ці фітонутрієнти допомагають знизити рівень холестерину ЛПНГ та тригліцеридів, які часто називають шкідливими для здоров'я, і водночас зменшують запалення в організмі, пояснюють дослідники. Це призводить до поліпшення здоров'я серця та зниження ризику серцево-судинних захворювань.

« Полуниця багата на фітонутрієнти, які позитивно впливають на здоров'я серця. Дослідження показали, що регулярне вживання полуниці не лише знижує рівень холестерину, а й допомагає зменшити запалення, яке є основною причиною серцевих захворювань », – пояснює автор дослідження докто Роберта Холта.

Користь для пізнання та мозку

Результати дослідження також показують, що регулярне вживання полуниці затримує зниження когнітивних функцій і може захистити від деменції завдяки флавоноїдам, що містяться в ній, повідомляє команда. На думку експертів, полуниця підтримує когнітивні функції та знижує окисний стрес.

У сукупності результати дослідження ясно показують, що полуниця пропонує природний та доступний спосіб покращити здоров'я серця та мозку. Полуницю можна їсти в смузі, йогурті, салатах або просто як закуску.

Фото: ikostudio/stock.adobe.com

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Олена Коваль

Названо ягоду, яка захищає від хвороб серця та зміцнює мозок

Джерело: lenta.ua (Здоров'я)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua