Владика Богдан Манишин очолив Департамент військового капеланства УГКЦ

26 липня 2024 р. 10:53

26 липня 2024 р. 10:53


Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у програмі «Живого телебачення» «Відкрита Церква» розповів про зміни, які відбулися в Департаменті військового капеланства УГКЦ.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ .

«Сьогодні наш Департамент військового капеланства перебуває у стадії бурхливого розвитку. Фактично він функціонує як окрема військова єпархія, хоч ми не маємо такої структури згідно законів України», — розповів Блаженніший Святослав.

Закон України «Про Службу військового капеланства» передбачає звернення уряду до Церков і релігійних організацій з проханням виділити визначену попередньо кількість священнослужителів для військового капеланського служіння. Відповідно до цієї процедури фактичним, єпископом військових капеланів зараз виступає Глава Церкви.

Блаженніший Святослав повідомив, що єпископ-помічник Стрийської єпархії УГКЦ Богдан Манишин призначений новим очільником Департаменту військового капеланства і тепер йому він може делегувати відповідну компетенцію, який у його імені буде, фактично, військовим ординарієм для наших військових капеланів.

«Ми маємо військових капеланів на рівні присутності окремих священиків в окремих військових частинах. Департамент військового капеланства, який опікується тими священиками, фактично є інституцією, в юрисдикції якої знаходяться наші військові священики і тому ця структура потребує окремого єпископа», — зазначив Глава УГКЦ.

«Ми хочемо щораз краще підтримувати наших священиків, їх супроводжувати, щоб вони відчули, що їхня Церква не просто їх віддала у військо, а їхня Мати-Церква їх супроводжує. Вони завжди матимуть когось, до кого можуть звернутися у всіх своїх потребах, сумнівах, запитаннях, яких сьогодні є так багато під час цієї жахливої війни», — наголосив Блаженніший Святослав.

За словами Глави УГКЦ, «це технічні, делікатні речі, але вони мають надзвичайні наслідки в практичному служінні наших священників».

Згідно з Законом України «Про Службу військового капеланства», військовий капелан є військовослужбовцем ЗСУ, НГУ чи ДПСУ з єдиним винятком — капелан не має права на зброю.

Владика Богдан Манишин очолив Департамент військового капеланства УГКЦ

Джерело: risu.ua