РПЦ провела кадрові зміни в єпархіях УПЦ МП

26 липня 2024 р. 10:53

26 липня 2024 р. 10:53


25 липня 2024 року в Патріаршій і Синодальній резиденції в Даниловому монастирі в Москві під головуванням Патріарха Московського Кирила відбулося чергове засідання Священного Синоду Російської Православної Церкви. На ньому були прийняті рішення, що стосуються окупованих територій України.

Як йдеться у журналах засідань Синоду , на вакантну кафедру Скадовської єпархії з титулом Скадовський і Олешківський призначено єпископа Бежецього і Удомельського Філарета.

Митрополита Феодосійського і Керченського Платона звільнили від управління єпархією і з подякою відправили на пенсію з правом проживання в межах єпархії і за її рахунок.

Тимчасово керуючим Феодосійською єпархією призначили митрополита Сімферопольського і Кримського Тихона.

У самій Сімферопольській єпархії на спокій відправили також єпископа Бахчисарайського Каллініка, вікарія Сімферопольської єпархії. Місцем його перебування визначили чоловічий монастир на честь апостола і євангелиста Луки в селі Лаки під наглядом митрополита Тихона, якому доручили тимчасове управління цією обителлю з дорученням оформлення юридичного статусу монастиря.

Також рішенням Синоду для участі в осінньо-зимовій сесії (вересень-лютий) Священного Синоду 2024-2025 років серед інших викликано митрополита Луганського і Алчевського Пантелеймона.

Нагадаємо, РПЦ ввела до свого складу єпархії УПЦ МП на окупованих територіях у 2022-2023 рр. Наприкінці 2023 року було створено Скадовську єпархію РПЦ.

У 2022 році була створена Кримська митрополія і рішенням Синоду РПЦ кримські єпархії виведено зі складу УПЦ МП . Причиною відколу кримських єпархій від УПЦ МП у тексті рішення Синоду названо «неможливість регулярного спілкування з Київською митрополією».

У жовтні 2022 р. Синод РПЦ постановив відправити на пенсію митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря (Швеця). Новим очільником єпархії призначено митрополита (Шевкунова), який є одним з найвпливовіших єрахів РПЦ і якого називають «духівником Путіна».

РПЦ провела кадрові зміни в єпархіях УПЦ МП

Джерело: risu.ua