Знищення української культурної спадщини: Комітет ЮНЕСКО вперше рішуче засудив дії Росії

26 липня 2024 р. 11:21

26 липня 2024 р. 11:21


Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО закликав РФ утриматися від будь-яких дій, які б завдавали прямої чи опосередкованої шкоди об’єктам та буферній зоні, культурній спадщині України в цілому та об’єктам, включеним до Попереднього списку.

Про це повідомило Міністерство закордонних справ України, передає Укрінформ.

Відомство називає це рішення вагомою перемогою делегації України в складі представників МЗС, Міндовкілля та МКІП на чолі з Анастасією Бондар і зазначає, що воно було прийнято під час розгляду питання стану збереження українських об’єктів всесвітньої спадщини «Київ: Собор Св. Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра», «Львів - Ансамбль історичного центру» та «Історичний центр Одеси».

За результатами розгляду і голосування Комітет всесвітньої спадщини (КВС) також закликав виконувати свої зобов'язання за міжнародним правом, включаючи статтю 6 Конвенції про всесвітню спадщину.

«Сьогоднішнє рішення КВС має довгострокові позитивні наслідки для України. По-перше, Комітет нарешті в своїх офіційних документах зафіксував, що саме Російська Федерація є причиною загрози обʼєктам культурної спадщини України. Ми нарешті змогли уникнути розмитих формулювань про «заклики до всіх сторін», – зазначила голова Національної комісії у справах ЮНЕСКО, заступниця глави МЗС України Ірина Боровець.

Вона відзначила, що, підтримка України в КВС дає чіткий сигнал країні-агресорці, що цивілізований світ стоїть на боці України у відновленні справедливості та захисті нашої культурної спадщини.

Комітет ЮНЕСКО вперше рішуче засудив повномасштабну агресію Росії та цілеспрямоване знищення культурної спадщини та української ідентичності, підкреслило МЗС.

Як повідомили у пресслужбі Апарату Верховної Ради України, під час засідання Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО про підтримку України заявили 48 країн.

Знищення української культурної спадщини: Комітет ЮНЕСКО вперше рішуче засудив дії Росії - фото 137583

«Під час першого дня роботи 46 країн світу (ще 2 країни долучилися згодом) рішуче заявили про підтримку України, засудивши цинічні дії Росії проти української культурної спадщини», - йдеться у повідомленні.

У Заяві, серед іншого, наголошується, що агресивні дії РФ порушують основні цінності та цілі Організації, а також Конвенцію 1972 року.

Також міститься заклик до Росії негайно припинити всі незаконні бойові дії проти України, вивести всі свої збройні сили та поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Комітет всесвітньої спадщини складається з представників 21 держави-сторони Конвенції про охорону всесвітньої спадщини (1972), обраних Генеральною асамблеєю ЮНЕСКО.

Нинішніми членами Комітету всесвітньої спадщини після виборів на 24-й сесії Генеральної асамблеї ЮНЕСКО у листопаді 2023 року є Аргентина, Бельгія, Болгарія, Греція, Індія, Італія, Замбія, Казахстан, Катар, Кенія, Ліван, Мексика, Республіка Корея, Руанда, Сент-Вінсент і Гренадіни, Сенегал, Україна, В’єтнам, Туреччина, Ямайка, Японія.

Знищення української культурної спадщини: Комітет ЮНЕСКО вперше рішуче засудив дії Росії

Джерело: risu.ua