РПЦ дійсно втратила ознаки Церкви, — проф. Людмила Филипович

26 липня 2024 р. 13:37

26 липня 2024 р. 13:37


Релігієзнавиця, докторка філософських наук, професорка Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України Людмила Филипович в етері телеканалу "Еспресо" зазначила, що РПЦ ґрунтується не на християнських положеннях, а на ідеології "русского міра"

"РПЦ дійсно втратила ознаки церкви. Оскільки вона ґрунтується не на християнських підвалинах, а на ідеології "русского міра", які активно пропагуються путінським режимом та підтримуються й просуваються патріархом цієї церкви, патріархом Кирилом", - наголосила Филипович.

За словами релігієзнавиці, експерти вже визначили, що назвати церквою РПЦ, яка є підпорядкованою РФ організацією, дуже важко.

"До речі, проти Російської Церкви як церковної структури виступили не лише українці. Знаємо підписантів, теологів, православних богословів з усього світу, які написали лист із пропозицією засудити Патріарха Кирила за ідеологію "русского міра". Оскільки вона абсолютно не відповідає християнським засновкам", - зауважила Филипович.

Нагадаємо, уУ Неділю Православ'я, 13 березня 2022 року, було опублікувано міжнародну декларацію , в якій представлено богословську оцінку ідеології "русского міра". Під декларацією підписалися понад триста православних богословів з цілого світу.

"Російське вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року – це історична загроза для православної християнської традиції", — вважають автори декларації. — "Ще тривожнішим для православних вірян є те, що вищі єрархи Російської Православної Церкви відмовляються визнати це вторгнення, роблячи розпливчаті декларації про необхідність миру у світлі «подій» і «військових дій» в Україні. Водночас вони наголошують на братському походженні українців і росіян, що складають «Святу Русь», звинувачують у військових діях злий «Захід» і навіть скеровують релігійні громади молитися таким чином, що це фактично заохочує ворожнечу".

РПЦ дійсно втратила ознаки Церкви, — проф. Людмила Филипович

Джерело: risu.ua