Втретє не прийшов на засідання: у Черкасах затягується суд над митрополитом УПЦ МП

26 липня 2024 р. 15:02

26 липня 2024 р. 15:02


У Черкасах 25 липня у Соснівському районному суді мало відбутися засідання у справі керівника Черкаської єпархії УПЦ МП митрополита Феодосія (Дениса Снігірьова). Однак його перенесли, бо підсудний знову не прийшов.

Про це повідомляє Суспільне.Черкаси .

Минуле засідання, яке було заплановане на 18 липня, не відбулося , оскільки підсудний Дениса Снігірьов перебував у лікарні. А 9 липня митрополит не прийшов на засідання через те, що, зі слів адвоката, його шпиталізували із серцевим нападом.

Зі слів адвоката Юдіна, його підзахисний продовжує лікування. "Він продовжує лікування, тому і не з'явився. Нині стаціонарно лікується в Інституті серця".

Натомість прокурор Коломієць у залі засідання пояснив, що надійшла інформація про те, що Дениса Снігірьова 25 липня мали виписати з лікарні.

"Хочу надати інформацію з Інституту серця: він дійсно там проходить лікування. Також до нас надійшла інформація, що його сьогодні, 25 липня, його мали виписати. Тому прошу призначити засідання на завтра, бо в нього завтра закінчується термін дії запобіжного заходу".

Прокурор додав, що, на його думку, підсудний свідомо ухиляється від засідань, оскільки в лікарському висновку наведено, що він може брати участь у засіданнях, принаймні онлайн. Зокрема, з його слів, 10 липня Снігірьов у онлайн-режимі виступив на засіданні Організації Об'єднаних Націй.

На це адвокат Юдін зазначив, що виступ відбувався не у прямому ефірі. "Ми заздалегідь записали відеозвернення від Феодосія, і саме його заслуховували в ООН. Наскільки мені відомо, що стан його не поліпшився, тому завтра навряд він зможе прийняти участь у засіданнях".

Під будівлею суду знову зібралися містяни з плакатами. - фото 137602

Під будівлею суду знову зібралися містяни з плакатами.

За словами судді, 24 липня прокурор подав клопотання про те, щоб Снігірьову продовжили домашній арешт в нічний час доби, бо строк дії запобіжного заходу завершується в суботу, 27 липня.

Також вона додала, що суд вважає, що причина неявки митрополита на засідання є поважною. Якщо його випишуть із лікувального закладу, його повідомлять належним чином про нове засідання.

Водночас суддя зауважила, що за іншим провадженням, Снігірьов має більш строгу міру запобіжного заходу — цілодобовий домашній арешт. Наступне засідання призначили на 8 серпня.

Нагадаємо, суд над митрополитом Феодосієм (Денисом Снігірьовим), триває понад рік: у 2023 році йому повідомили три підозри за розпалювання міжрелігійної ворожнечі та заперечення збройної агресії Російської Федерації. Із 12 квітня 2023 року він перебував під цілодобовим домашнім арештом, а з 20 грудня — під нічним домашнім арештом. Четверту підозру митрополит Феодосій отримав 23 лютого 2024 року. Його звинуватили у "підривній діяльності" проти України. 29 травня митрополиту продовжили нічний домашній арешт ще на два місяці. 19 червня підсудному повідомили пʼяту підозру — порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань.

Втретє не прийшов на засідання: у Черкасах затягується суд над митрополитом УПЦ МП

Джерело: risu.ua