На Львівщині відреставрували барокову скульптуру Богородиці авторства школи Пінзеля

03 вересня 2024 р. 11:02

03 вересня 2024 р. 11:02


У селі Новосілки Золочівської громади на Львівщині відреставрували п’ятиметрову кам’яну колону зі скульптурою Богородиці XVIII ст. Її авторство приписують геніальному скульптору Йогану Пінзелю або комусь з його учнів. Відновлення фігури провели польські та українські реставратори за кошти польського Фонду культурної спадщини. Про це повідомили в Інституті Polonika.

Про це повідомили в Інституті Polonika, інформує Zaxid.net .

Кам’яна барокова колона постала в Новосілках у середині XVIII століття поруч з колишнім парафіяльним костелом Всіх Святих 1664 року (нині – греко-католицька церква Богоявлення). Фігура виконана у виразній, динамічній манері застиглого руху, характерній для епохи бароко, стоїть на глобусі зі змією та півмісяцем. І колона, і скульптура мають сліди поліхромії. В німбі збереглися лише дві з десяти зірок. Біля підніжжя колони є герб родини Потоцьких «Пилява».

На Львівщині відреставрували барокову скульптуру Богородиці авторства школи Пінзеля

«Стан збереження об’єкта до початку консерваційних робіт був дуже поганим. Основною проблемою було відхилення колони, спричинене просіданням. Поверхня була вкрита вторинним фарбуванням, а також численними цементними нашаруваннями. Тільки після видалення цементу і вторинного фарбування можна було визначити ступінь пошкодження кам’яної поверхні», – розповіли в Інституті Polonika.

П’ятиметрова колона стоїть на прямокутній основі і увінчана капітеллю з елементами іонічного та коринфського ордерів. Статуя Непорочної Матері Божої стоїть на широкому різьбленому цоколі. Її авторство приписують Йогану Пінзелю або його учням – Францішеку Оленському, Міхалу Філевичу чи Яну Обороцькому.

Відновлення колони тривало три роки. Спершу зі скульптури зняли вторинні цементні нашарування. У реставраційній майстерні продовжили її очищення від атмосферних і мікробіологічних нашарувань, а також вторинного фарбування. Далі реставратори склеїли всі потріскані частини колони, заповнили порожнини, зробили новий фундамент, встановили сходи, зібрали всі елементи та законсервували оригінальний стрижень, який розмістили на своєму первісному місці. У серпні статую Діви Марії встановили на підготовлену колону.

«Скульптура Божої Матері з колони в Новосілках повернулася на своє місце. Велике дякую всій команді за те, що ми продовжуємо робити такі чудові речі разом, незважаючи на війну, стрес, нестабільність нашого життя. Польсько-українська співпраця триває, і ніщо її не зупинить», – наголосила керівниця реставраційних робіт Анна Кудзя.

Вартість відновлення колони у Новосілках – 82 тисячі злотих (872 тис. грн за курсом НБУ). Роботи профінансував польський Фонд культурної спадщини.

На Львівщині відреставрували барокову скульптуру Богородиці авторства школи Пінзеля

Джерело: risu.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua