Дипломат з 33-річним досвідом. Що відомо про нового міністра культури Миколу Точицького та чого від нього очікувати? Forbes Ukraine запитав представників креативних індустрій

06 вересня 2024 р. 15:53

06 вересня 2024 р. 15:53


За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Попередня посада Точицького – заступник керівника Офісу президента Андрія Єрмака . Він працював заступником міністра закордонних справ (2021–2024), коли МЗС очолював Дмитро Кулеба . У період 2016-2021 років Точицький був представником України при Європейському Союзі та за сумісництвом послом України в Бельгії та Люксембурзі, йдеться у профайлі «Чесно» .

У нового міністра культури дві освіти – філологічна та юридична. У 1993 році він отримав спеціальність філолога та перекладача французької та англійської мов у КНУ ім. Т.Г.Шевченка. У 1995-му – закінчив Інститут міжнародних відносин КНУ ім. Т.Г.Шевченка і став юристом-міжнародником.

Forbes надіслав запити до майже двох десятків діячів культури. Більшість нічого не знає про діяльність Точицького. Він був одним із претендентів на пост міністра МЗС , розповідав Forbes проінформований співрозмовник у команді президента. То чому він очолив саме Міністерство культури та стратегічних комунікацій?

Задачі нового міністра культури Миколи Точицького

Серед нагальних завдань Мінкульту – посилення культурної дипломатії та краща залученість донорів інших країн до відновлення культурної спадщини в Україні, резюмувала в коментарі «Суспільному» заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук. Ще одне завдання Точицького – боротьба із дезінформацією.

«Все свідоме дієве життя провів у дипломатії, й частиною завдань було поширення і зміцнення культурної ідентичності України за кордоном», – розповідав про себе Точицький на засіданні профільного комітету. Загалом він присвятив дипломатії 33 роки.

З новим міністром прийшла оновлена назва міністерства: замість Міністерства культури та інформаційної політики – Міністерство культури та стратегічних комунікацій. Другу частину назви принаймні частково виправдовує телемарафон «Єдині новини». «Марафон був, є і буде, – казав Точицький на засіданні. – Потрібно шукати форми, щоб була зацікавленість у громадськості». У бюджеті 2024 року на фінансування марафону «Єдині новини» виділено 1,5 млрд грн.

«Все свідоме дієве життя провів у дипломатії, й частиною завдань було поширення і зміцнення культурної ідентичності України за кордоном», – розповідав про себе Точицький на засіданні профільного комітету Фото facebook.com/mykola.tochytskyi

Бюджет Мінкульту від Уряду на 2024 рік – 10,7 млрд грн. За підрахунками Кравчук, які вона озвучила на засіданні, це – вартість двох днів війни. Як Точицький залучатиме додаткові гроші? Завдяки зв’язкам із «британськими, французькими, канадійськими та іншими колегами», сказав він на засіданні.

Зранку 5 вересня Точицький отримав повідомлення від партнерів з Великої Британії: «Коли зустрінемося, щоб обговорити наші бюджетні можливості, щоб допомогти та правильно спрямувати?». «Йшлося про стратегічну комунікацію, – говорить міністр. – Але про культурні надбання ми не забудемо так само».

На що очікує культура?

«Рішення несподіване, але очікування маю позитивні», – каже про призначення співзасновник Film.ua Group Сергій Созановський . Точицький – потужний дипломат, якого добре знають у світі, сходяться у думках співрозмовники Forbes. «Він представляв Україну на міжнародній арені, тому розуміє, наскільки важливо говорити з іноземцями про нашу літературу, кіно, музику», – каже генеральна директорка Vivat Юлія Орлова .

«Загалом, його послужний список каже про те, що Точицький – непоганий менеджер, – говорить Созановський. – Це саме те, що потрібно галузі».

Призначення Точицького – сигнал до посилення впливу українських культурних інституцій за кордоном, каже генеральний директор Національного театру ім. Івана Франка Євген Нищук. «Театральне мистецтво є серйозним дипломатичним інструментом, завдяки якому можна вирішувати навіть важливі державні справи», – впевнений він. Приміром, показу фрагмента вистави «Конотопська відьма» на Саміті миру в Швейцарії аплодували понад 100 лідерів світу.

Микола Точицький, міністр культури та стратегічних комунікацій України /Офіс Президента України

Серед нагальних завдань Мінкульту – посилення культурної дипломатії і співпраці з міжнародними організаціями та краща залученість донорів інших країн до відновлення культурної спадщини в Україні Фото Офіс Президента України

«Точицький був ефективним послом і багато зробив на ниві культурної дипломатії в Європі», – додає керівник кінокомпанії «Артхаус Трафік» Денис Іванов . Коли його команда організовувала фестиваль Українського кіно в Брюсселі, Посольство України у Бельгії на чолі з Точицьким їх підтримало.

«Точицький у часи своєї каденції був гарним партнером – небайдужим, виконував обіцянки, рухав справи, переймався, не робив «для галочки», – каже Іванов. – Очолювати міністерство – це зовсім інша специфіка, але мій досвід співпраці – повага і вдячність».

Поки представникам культурної галузі важко сформувати очікування від нового міністра – занадто мало вони знають про Точицького. «Вірю, міністра хвилюватиме, що Україна не використовує на повну потужність мистецький потенціал, – каже генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов . – У деяких країнах ЄС креативні індустрії приносять понад 50% ВВП».

«Справжній дипломат має почати з того, що було складно зробити попередникам – побудувати якісні та ефективні канали комунікації держави з креативними індустріями», – резюмує продюсер Михайло Ясинський.

Дипломат з 33-річним досвідом. Що відомо про нового міністра культури Миколу Точицького та чого від нього очікувати? Forbes Ukraine запитав представників креативних індустрій

Джерело: forbes.ua (Лайфстайл)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua