Належить українському народові: Верховний суд остаточно вирішив долю собору у Каневі

07 вересня 2024 р. 09:28

07 вересня 2024 р. 09:28


Верховний суд ухвалив остаточний вирок стосовно пам’ятки національного значення — Успенського собору в Каневі. Згідно з рішенням суду, храм остаточно передали у власність держави.

Про це Суспільному розповіла виконувачка обовʼязків речниці Черкаської обласної прокуратури Світлана Чубенко. За словами речниці, за позовом Смілянської окружної прокуратури суд повернув собор у державну власність.

"Протягом тривалого часу він перебував у незаконному володінні Київської митрополії Української Православної Церкви МП. Верховний Суд за результатами перегляду в касаційному порядку постановлених судових рішень погодився з доводами прокурора та висновками судів нижчих інстанцій про належність історичної споруди всьому українському народу", — зазначила вона.

Успенський (Георгіївський) собор у Каневі — один з найстаріших в Україні. Храм домонгольського періоду. З давньоруських літописів відомо, що 9 червня 1144 року великий князь київський Всеволод Ольгович заклав у Каневі кам’яну церкву Святого Георгія. Це початкова назва цього храму.

Виконавчий комітет Канівської міськради у 2003 році надав дозвіл Українській православній церкві московського патріархату оформити право власності на пам’ятку археології. Надалі це стало підставою для реєстрації права колективної власності.

Прокурори у суді довели незаконністьпередачі будівлі Успенського собору, адже законодавством встановлено пряму заборону відчуження пам'яток культурної спадщини, які перебувають у державній власності.

Суд визнав незаконними та скасував рішення виконкому Канівської міськради, свідоцтво про право власності на будівлю за УПЦ МП, а також скасував державну реєстрацію речового права на об’єкт культурної спадщини національного значення.

450 вірян проголосували за вихід Успенського собору з Української Пправославної Церкви МП й об’єднання з Православною Церквою України.

Рішення першої інстанції було на користь держави . Друга інстанція, апеляційна —теж ухвалила рішення на користь держави. Остаточну крапку у справі поставив Верховний суд.

Належить українському народові: Верховний суд остаточно вирішив долю собору у Каневі

Джерело: risu.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua