Дванадцять є, почав 13й: єромонах Макарій Дутка за тиждень зібрав наступний мільйон для

07 вересня 2024 р. 21:19

07 вересня 2024 р. 21:19


Наприкінці серпня отець Макарій Дутка, єромонах Унівської лаври, розпочав збір вже 12го мільйона пожертв для ЗСУ. І станом на 6 вересня цей збір було завершено, а тому розпочато наступний — на 13й мільйон. Кошти йдуть на дрони і протезування військових.

Як розповів РІСУ о. Макарій, останні зібрані два мільйони донатів можна назвати «парохіяльними».

«Кожен мільйон, який розпочинаю, приносить внутрішнє хвилювання чи справлюся. І тільки вірою та молитвою знаходжу сили працювати, шукати ідеї та знаходити щедрих людей, які підтримали нашу Армію. Два мої останні мільйони можна назвати парохіяльними, оскільки священики УГКЦ підтримують мене щодня, — зазначає о. Макарій. — Понад сто священнослужителів я вже задіяв до зборів по їхніх парафіях та спільнотах».

До збору залучені душпастирі в Україні та у світі. За підрахунками єромонаха, парафії з України та діаспори зібрали практично порівну.

500.000 грн задонатили парафії зі Самбірсько-Дрогобицької, Стрийської єпархій та Київської архиєпархії УГКЦ.

«Унівська лавра мене підтримує, бо тут, у монастирі, є окрема скринька з моїм іменем, з якої в місяць виходить 100-120 тис. грн. пожертв».

«Є доволі немало отців, які без мого прохання дають мені донати. Наприклад, отець Любомир Дутка передав 100.000 грн від новоствореної громади Пресвятої Родини з Відня. А священик Андрій Хомицький передав 300.000 грн з парафії Успення Божої Матері у м. Річмонд (США). Отець Мар’ян Курило з Чехії, з міста Пардубіце, зібрав з вірними 130.000 грн на парафіяльному ярмарку та пообіцяв надалі підтримувати мої збори», — розповідає о. Макарій. А також деталізує, як виглядав збір коштів на цій парафії УГКЦ в Чехії.

Дванадцять є, почав 13й: єромонах Макарій Дутка за тиждень зібрав наступний мільйон для ЗСУ - фото 139643

«До збору долучилася їмость Мар’яна, яка випікала різні тістечка, робили сувеніри зі стрічок в українських кольорах, а збором займалися насамперед діти». Вони намалювали плакат, на якому зобразили ноги солдата, одна з яких є металева, та написали заклик донатити на протез для героїв.

«Ці діти мене розчулили до слів. Вони десь почули від батьків, що я збираю на протези для військових, та захотіли долучитися», — ділиться о. Макарій та наголошує, що ця парафія за роки війни назбирала на різні потреби для військових вже 3,5 млн. гривень.

Нагадаємо, о. Макарій розпочав збір коштів для ЗСУ у лютому 2024 року і зібрав вже понад 12 млн. гривень за цей час. Так, на благодійному аукціоні 22 серпня у Львові, який організував проєкт «Пташки Перемоги», вдалося продати вишиту копію Унівської ікони Богородиці Одигітрії 1696 року за 350 тисяч гривень і ці кошти увійшли до 10 мільйону.

Єромонах Макарій запрошує долучитися до збору всіх:

Дванадцять є, почав 13й: єромонах Макарій Дутка за тиждень зібрав наступний мільйон для

Джерело: risu.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua