Єрархи ПЦУ освятили пам’ятник митрополиту Василю Липківському в Києві

15 вересня 2024 р. 11:06

15 вересня 2024 р. 11:06


На Олександрівській слобідці у Солом’янському районі м. Києва 14 вересня відбулося відкриття пам’ятника митрополиту Василю Липківському.

Про це повідомляє сайт Переяславсько-Вишневської єпархії ПЦУ .

Освячення монумента звершив митрополит Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко) у співслужінні єпископа Фастівського Володимира (Черпака) та собору духівництва Православної Церкви України. Також була відслужена заупокійна літія за священнослужителем.

У відкритті взяв участь його онук Костянтин, який був охрещений своїм дідом.

Василь Липківський (+1937) — провідник національно-визвольного руху в церковному житті України, борець за автокефалію Українського Православ'я, перший очільник заснованої 1921 року Української Автокефальної Православної Церкви. У 1905-1919 рр. – настоятель Покровської церкви на Солом’янці, у 1919–1927 рр. - останній настоятель та доглядач Софії Київської. Останні роки життя мешкав на сучасній Солом’янці – біля Покровської церкви, а потім у хатинці в Олександрівській слобідці, де попри складні життєві обставини продовжував працювати, зокрема, писав «Історію Української Церкви». В цій хатині його заарештували 22 жовтня 1937 року.

Будинок простояв до 1970-х років, коли на місці приватних садиб звели новий мікрорайон. Саме на місці хатини й встановили пам'ятник.

Єрархи ПЦУ освятили пам’ятник митрополиту Василю Липківському в Києві

Джерело: risu.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua