«Сьоґун», «Оленя», «Хитрощі» та «Ведмідь» отримали разом 38 статуеток цьогорічної премії «Еммі». Чому їх радять подивитися українські креативники та підприємці

16 вересня 2024 р. 20:21

16 вересня 2024 р. 20:21


Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Торік серіал «Ведмідь» – історія про закулисся гастрономічного бізнесу – переміг у десяти номінаціях «Еммі». Цьогоріч він побив власний рекорд, зібравши 11 трофеїв – за найкращого актора у головній ролі і найкращих актора та актриси другого плану. Але найкращим комедійним серіалом несподівано стали «Хитрощі» від HBO – шоу про комедіанток, що намагаються завоювати індустрію розваг.

Драма «Сьоґун» зібрала 18 нагород, а мінісеріал «Оленя» – шість. Зокрема його шоуранер та виконавець головної ролі Річард Гедд отримав статуетку за найкращу чоловічу роль.

Що ще потрібно знати про серіали, які цьогоріч отримали найбільше статуеток «Еммі»?

«Сьоґун»

Рік виходу: 2024

Кількість сезонів: 1

Шоуранери: Рейчел Кондо та Джастін Маркс

У головних ролях: Хіроюкі Санада, Космо Джарвіс, Анна Савай, Асано Таданобу

Впевнений переможець цьогорічної «Еммі», серіал «Сьоґун» отримав 18 премій, зокрема як «Найкраща драма». Фото скриншот трейлеру «Сьогун»

Впевнений переможець цьогорічної «Еммі» серіал «Сьоґун» отримав 18 премій – зокрема «Найкраща драма», «Найкраща акторка» та «Найкращий актор». Шоу визнали не лише професіонали телеіндустрії. Премʼєра першого ж епізоду зібрала 9 млн переглядів на платформах Hulu, Disney+ та Star+, зробивши його найпопулярнішим серіалом виробництва Disney General Entertainment у світі.

У чому секрет серіалу «Сьоґун», що зробив політичні інтриги та громадянську війну у феодальній Японії цікавими усьому світу?

«Сьоґун» – рімейк шоу, що виходило у 1980-му і було зняте за однойменним романом американського письменника Джеймса Клавелла. Події розгортаються у XVII столітті. Імператор Японії помирає і залишає семирічного спадкоємця. До його повноліття країною має правити рада регентів. Один із них, головний герой серіалу лорд Йосі Торанага, починає складну політичну гру. Перемога у ній принесе йому статус сьоґуна, верховного військового керівника країни.

Торанага тримає у голові стратегічну картинку та бачить велику мету навіть в умовах абсолютної невизначеності, каже старший партнер Korn Ferry Роман Бондар . «Коли розумієш, чого хочеш досягти і чим готовий пожертвувати, нестабільність, що оточує тебе і твоїх супротивників, перетворюється для тебе на можливості», – додає Бондар.

серіал Сьоґун сюжет /Hulu

«Сьоґун» – рімейк шоу, що виходило у 1980-му і було зняте за однойменним романом американського письменника Джеймса Клавелла. Фото Hulu

Інший важливий урок серіалу для підприємців – набір лідерських якостей, який демонструє Торанага. «Честь – найвища цінність для нього, – каже Бондар. – Водночас він вправно використовує людей та обставини, прогнозує вчинку супротивників та використовує їхні конфлікти та слабкості».

Один із людей, яких використовує Торанага – англійський моряк Джон Блекторн, який опиняється на берегах Японії внаслідок корабельної катастрофи. Блекторна захоплює військове та політичне життя країни – у протистоянні регентів він займає сторону Торанаги та вчить його армію використовувати гармати у битві на суші.

Глядачі часто порівнювали «Сьоґуна» із «Грою престолів», зокрема через насиченість серіалу сценами битв та насилля. Лише у першій серії один із героїв вчиняє сепуку та вбиває власного сина, щоб дотриматись законів честі, а інший варить злочинця у котлі, щоб дослідити можливості людського тіла.

Проте режисер двох серій «Сьоґуна» Джонатан ван Тюллекен порівнює серіал із «Спадкоємцями» або «Картковим будинком». «Це світ, повний насилля, – сказав він Deadline . – Але справжня його загроза – у махінаціях: небезпечною може бути навіть проста розмова».

«Ведмідь»

Рік виходу: 2022

Кількість сезонів: 3

Шоуранер: Крістофер Сторер

У головних ролях: Джеремі Аллен Вайт, Ебон Мосс-Бакрак, Айо Едебірі, Ліонель Бойс, Ліза Колон-Заяс, Еббі Елліотт

серіал Ведмідь Еммі /зі сторінки фільму The Bear у X (Twitter)

Головний герой серіалу «Ведмідь» – шеф-кухар Кармі, який керує сімейним закладом у Чикаго. Фото зі сторінки фільму The Bear у X (Twitter)

Головний герой серіалу «Ведмідь» – шеф-кухар Кармі, який керує сімейним закладом у Чикаго. У спадок від брата Кармі дістався сендвіч-бар із купою боргів та невмотивованим персоналом. Його мета – зробити із забігайлівки престижний ресторан.

Третій сезон «Ведмедя» вийшов у червні 2024-го. За результатами цьогорічної премії «Еммі» серіал опинився на другому місці за кількістю нагород, здобувши 11 перемог. Зокрема, «Ведмідь» відзначили за режисуру та операторську роботу. Виконавець ролі шефа Джеремі Аллен Вайт отримав статуетку як найкращий актор комедії.

До сюжету серіалу ввійшли справжні історії з ресторанної індустрії, розповідав Forbes шеф-кухар, керівник ресторану Mirali і фанат «Ведмедя» Міралі Ділбазі . Шоу реалістично показує, наскільки важко і стресово «за лаштунками» закладу, каже Ділбазі. Шеф Кармі упродовж серіалу розвивається як лідер, додає керівник Mirali. Наприклад, вчиться делегувати та інвестувати в розвиток команди.

серіал Ведмідь цікаві факти /зі сторінки фільму The Bear у X (Twitter)

Третій сезон «Ведмедя» отримав 5,4 млн переглядів на Hulu за чотири дні. Фото зі сторінки фільму The Bear у X (Twitter)

Заклад Кармі у серіалі має реальний прототип – чиказьке сімейне кафе Mr. Beef, де була знята одна зі сцен «Ведмедя». Шоуранер серіалу Крістофер Сторер з дитинства товаришує з власником кафе Крістофером Цуккеро. Після успіху шоу продажі Mr. Beef зросли у 2,5 раза – до 800 сендвічів на день, розповідав Цуккеро в інтерв’ю New York Times . «Через тиждень після виходу серіалу в нас раптом закінчився хліб», – цитує видання шефа.

Виграв не лише Mr. Beef. За даними NYT, завдяки «Ведмедю» попит на чиказькі сендвічі виріс по всіх Сполучених Штатах. В окремих закладах – у 6–7 разів.

Третій сезон «Ведмедя» отримав 5,4 млн переглядів на Hulu за чотири дні. Це найкращий результат для серіалу виробництва FX на стримінгу. Критики на Rotten Tomatoes дали шоу оцінку 96%.

«Оленя»

Шоуранери: Вероніка Тофільська та Жозефіна Борнебуш

У головних ролях: Річард Гедд, Джессіка Ганнінг, Нава Мау, Том Гудмен-Хілл

серіал Оленя Еммі /Ed Miller/Netflix

За перший місяць на Netflix серіал «Оленя» зібрав майже 60 млн переглядів. Фото Ed Miller/Netflix

Серіал «Оленя» отримав 6 премій «Еммі». За перший місяць на Netflix він зібрав майже 60 млн переглядів, пише Deadline . Нині «Оленя» у десятці найпопулярніших серіалів Netflix, повідомляє The Guardian .

«Цей серіал має особливу атмосферу, коли соромно і трохи гидко дивитися на все, що відбувається на екрані, але все одно продовжуєш спостерігати, — каже СЕО креативної агенції Underdog Кирило Тишкевич. – Авторам вдалося якісно показати, як жертви насильства отримують невидимі шрами, які з часом можуть перетворити їх на абʼюзерів».

Сценарій «Оленя» написав шотландський комік Річард Гедд на основі реальних подій, що трапились із ним. У 2015-му Гедд працював барменом у лондонському пабі. Одного дня туди зайшла жінка, з якою він зав’язав розмову.

Протягом наступних чотирьох з половиною років вона надіслала Гедду 41 071 електронний лист, 350 годин голосової пошти, 744 твіти, 46 повідомлень у Facebook, 106 сторінок листів і різні дивні подарунки, пише Forbes . У повідомленнях жінка називала Гедда оленятком.

У серіалі бармена Донні Данна, якого зіграв сам Гедд, переслідує жінка на ім’я Марта. У численних інтерв’ю Гедд розповідав, що доклав чимало зусиль, щоб замаскувати реальні особистості персонажів. Втім, фанати серіалу знайшли прототип Марти – 58-річну шотландку Фіону Гарві, пише BBC . Вона зізналася, що надіслала Гедду «близько 18» твітів, але заперечила, що була сталкером або надсилала йому тисячі електронних листів.

У червні Гарві подала позов проти Netflix на суму $170 млн, у якому звинуватила стрімінг у наклепі, навмисному завданні емоційного стресу, недбалості, грубій недбалості та порушенні її права на публічність, пише The Guardian . За її словами, Netflix не зробив нічого, аби з’ясувати, чи визнав її провину суд. «Netflix і Гедд знищили її репутацію, характер і життя», – йдеться у позові Гарві.

«Хитрощі»

Рік виходу: 2021

Шоуранери: Лючія Аніелло, Пол В. Даунс, Джен Стацкі

У головних ролях: Джин Смарт, Ганна Айнбіндер, Карл Клемонс-Гопкінс

серіал Хитрощі Еммі /кадр з фільму надано Warner Bros. Pictures

З моменту прем’єри в 2021 році «Хитрощі» регулярно відзначалися на «Еммі», отримавши 48 номінацій і дев’ять перемог. Фото кадр з фільму надано Warner Bros. Pictures

Головні героїні серіалу «Хитрощі» – досвідчена комедіантка з Лас-Вегаса Дебора Венс і молода сценаристка Ава Деніелс. За сюжетом, обидві стали аутсайдерками індустрії розваг. Разом вони шукають для Венс новий комедійний образ, щоб завоювати молодшу аудиторію.

З моменту прем’єри в 2021 році «Хитрощі» регулярно відзначалися на «Еммі», отримавши 48 номінацій і дев’ять перемог. У 2024-му шоу здобуло звання найкращого комедійного серіалу, перемігши «Ведмедя».

Третій сезон фокусується на темі успіху. Венс – у списку найвпливовіших людей, за версією Time, і може легко розсмішити армію прихильників, але не почувається від цього задоволеною. «Потрібен виклик», – починає нову сторінку її колега Деніелс, яку зіграла стендаперка Ганна Айнбіндер.

Американський журнал Rolling Stone називає «Хитрощі» одним із найсмішніших шоу на телебаченні. «Серіал показує, наскільки важко писати хороші жарти», – йдеться в рецензії видання. На Rotten Tomatoes серіал отримав від критиків оцінку 100%.

«Відчувається, що сценаристи дуже люблять своїх персонажів та дають їм розвиватися, конфліктувати та рости, – відгукується Head of Content у Sweet.tv Юрій Поворозник. «Хитрощі» будуть доступні на українському стримінгу в 2024-му, додає він.

На церемонії вручення «Еммі» шоуранери анонсували четвертий сезон – зйомки стартують у вересні 2024-го.

«Сьоґун», «Оленя», «Хитрощі» та «Ведмідь» отримали разом 38 статуеток цьогорічної премії «Еммі». Чому їх радять подивитися українські креативники та підприємці

Джерело: forbes.ua (Лайфстайл)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua