В Івано-Франківську майбутніх священиків знайомили з можливостями капеланського

22 жовтня 2024 р. 10:59

22 жовтня 2024 р. 10:59


21 жовтня 2024 року у Івано-Франківську відбулася інформаційна конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів».  Організували захід  Івано-Франківська академія Івана Золотоустого та Івано-Франківська духовна семінарія імені святого священномученика Йосафата.

Як повідомили організатори, метою проведення конференції є ознайомити майбутніх священиків з можливостями долучення до служби військового капеланства, представити сучасне українське законодавство щодо військового капеланства, надати інформацію про структури в релігійних організаціях і в державі, які займаються питаннями військового капеланства, обговорити практичні аспекти діяльності військових капеланів в Україні.

«Сьогодні спільно з відповідними підрозділами ЗСУ, студентами Івано-Франківських духовних навчальних закладів проводимо зустріч, яка покликана показати, що служити в українській армії престижно, адже хто має зараз підтримувати військових як не Церква, - прокоментував для РІСУ ректор Івано-Франківської академії Івана Золотоустого отець Олег Каськів. – Наші студенти відвідують семінарійне братство, яке співпрацює з військовими капеланами. Також маємо добру співпрацю з представниками інших конфесій. Загалом, питання служіння у війську є дуже актуальним в наш час і потребує широкого вивчення і спільного обговорення».

Керівник Департаменту військового капеланства при Патріаршій курії УГКЦ владика Богдан Манишин поділився, що є велика необхідність у збільшенні чисельності військових капеланів: «Маємо велику потребу в наших капеланах, оскільки все-таки в часі війни є багато військових підрозділів, які їх потребують також в різних куточках України і не лише на передовій. А духовна опіка має надаватися священиками, які пройшли відповідну підготовку і служіння здійснюють фахово. У наших духовних навчальних закладах ми хочемо виховати плеяду капеланів, які б здійснювали служіння поряд з тими, хто нас захищає. Тому гасло – бути поруч не є банальним, бо відображає суть самого капеланства».

Координатор та представник військових капеланів в Івано-Франківській архиєпархії УГКЦ отець Роман Залеський каже, що зі студентами-семінаристами ділитиметься власним досвідом і напрацюваннями згідно з чинним законодавством щодо капеланського служіння.

«2014 рік і 2020-ті роки – це зовсім інше служіння, адже тепер держава якось опікується військовими капеланами, тобто, вони є і в штаті військової частини, яка вже є парафією. Щоправда, є ще певні виклики, які маємо юридично владнати, наприклад, щодо конфесій, кількості капеланів, тощо. Ще хотів би наголосити – військовий капелан не є волонтером і маємо це зрозуміти і пояснити. Сьогоднішня конференція, зокрема, має допомогти нам почути один одного».

В Івано-Франківську майбутніх священиків знайомили з можливостями капеланського служіння - фото 141861

«В даний час питання капеланів у війську є дуже актуальним, бо духовна підтримка це той фактор, який найбільше впливає під час виконання завдань вояками, - наголошує начальник відділу організації діяльності військових капеланів Служби військового капеланства ЗСУ полковник Олександр Бондар. – Адже хлопці перебувають в надскладних умовах і віра це те що їх рятує, надає сил, наснаги, витримки. Дійсно, дуже великий запит на неї, бо багато людей які пройшли через горнило і мають, скажемо так – два, три дні народження, стають віруючими. Хлопці на фронті створюють такі духовні куточки для своїх духівників-капеланів, які для них стають як батьки. Маю приклад свого капелана, який не спав ночами, бо вояки увесь час до нього ходили, щоб просто виплакатися. Спочатку соромилися, а потім мало не в чергу ставали. Тому робота ця важка і потребує своєї підтримки».

В Івано-Франківську майбутніх священиків знайомили з можливостями капеланського служіння - фото 141862

Отже під час конференції «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів» її учасники та гості змогли почути чимало цікавої інформації, отримати відповіді на питання, що турбують та обмінятися досвідом і перспективами служіння.

Довідка. Відповідно до частини другої статті 7 Закону України «Про Службу військового капеланства» обов’язковою вимогою для зайняття посади військового капелана передбачається наявність вищої богословської освіти. Івано-Франківська академія Івана Золотоустого є єдиним закладом вищої освіти в Івано-Франківській області, який готує фахівців у галузі богослов’я за бакалаврським і магістерським рівнями вищої освіти на денній і заочній формах навчання. В Академії навчається 244 студенти-богослови.

В Івано-Франківську майбутніх священиків знайомили з можливостями капеланського

Джерело: risu.ua