Прокремлівські ЗМІ поширили фейк, що ПЦУ нібито продає "молитви від мобілізації"

22 жовтня 2024 р. 17:33

22 жовтня 2024 р. 17:33


Прокремлівські ЗМІ та ворожі телеграм-канали поширили відео та фото, нібито зняті у Свято-Троїцькому храмі ПЦУ, що знаходиться на Троєщині у Києві. На відео невідома особа тримає аркуш паперу начебто з «молитвою від мобілізації».

Про це повідомляє Укрінформ .

У ролику зазначається, що така «молитва» коштує 10 гривень.

Це фейк. Листівка підроблена за допомогою графічного редактора. Зображений орнамент можна знайти на російських стокових інтернет-ресурсах. Він називається «русский узор». Пропагандисти замінили символ РПЦ з куполами на хрест ПЦУ, роздрукували на листівці та видали це за реальну молитву, яку ще й нібито в Україні продають за гроші.

Прокремлівські ЗМІ поширили фейк, що ПЦУ нібито продає 'молитви від мобілізації' - фото 141912

Окрім того, у тексті молитви всі літери «з» написані латинською «z» - одним із символів російського вторгнення в Україну. Латинську «z» не використовують навіть у старослов’янському правописі, на якому викладені молитви РПЦ.

Достеменно визначити локацію, де саме було зняте відео пропагандистів, неможливо, адже, окрім руки, що тримає листівку з «молитвою», та церковного вівтаря зі свічками, який може стояти у будь-якому православному храмі у світі, в кадрі більше нічого немає.

Зазначимо, що російські пропагандисти як першоджерело для поширення цього фейку використали акаунт в Instagram, через який тиражували інший фейк.

За повідомленням пропагандистів, цей фейк поширив акаунт з церквою на аватарці, проте його назву було навмисно замальовано.

Журналісти з’ясували, що саме таку аватарку тепер має акаунт з нікнеймом natalyjust78, з якого поширювали фейк про те, що у нічному клубі у Лас-Вегасі святкували день народження російського диктатора Володимира Путіна.

Це не єдиний церковний фейк, нещодавно поширений пропагандистами. Днями z-телеграм-канали повідомили, що священник ПЦУ буцімто прокляв людей, які насміхаються з «Плану перемоги», представленого Президентом України Володимиром Зеленським. Аби це підтвердити, автори допису поширили скриншот, який начебто зробили з Facebook-акаунту священика Романа Грищука.

Прокремлівські ЗМІ поширили фейк, що ПЦУ нібито продає "молитви від мобілізації"

Джерело: risu.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua