Судячи з усього, саме американська сторона запропонувала провести зустріч у Вашингтоні, — Фесенко про перемовини Зеленського і Байдена

19 вересня 2023 р. 21:00

19 вересня 2023 р. 21:00


Спочатку, коли планувався візит президента України Володимира Зеленського до Нью-Йорка для участі в Генеральній асамблеї ООН, то, окрім виступу в заходах Генасамблеї, планували, стикували, організовували цілу низку зустрічей із лідерами різних країн світу, зокрема й зустріч із президентом США Джозефом Байденом. Про це сьогодні, 19 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог Володимир Фесенко.

“Спочатку на полях Генасамблеї. Але що таке зустріч на полях Генасамблеї? До пів години, як правило, це відносно короткі зустрічі. І у Зеленського досвід таких зустрічей, зокрема і з Байденом, уже був. Але, судячи з усього, саме американська сторона запропонувала провести більш змістовну зустріч у Вашингтоні. Тобто щоб Зеленський цього разу з робочим візитом, тому що минулого разу був дуже гучний і такий, що привернув велику увагу і в США, зокрема, офіційний візит нашого президента”, — сказав він.

Фесенко нагадав, що тоді був виступ Зеленського в Конгресі США, який викликав теж дуже великий інформаційний ефект.

“Багато було цитат, потім розмов про цей виступ. Але зараз це робочий візит саме і формат його розширено. Дійсно, дуже важливо, що наш президент зустрінеться не тільки з Байденом. З того, що очікують, я можу вам сказати, чого очікують в Україні, конкретно — розв’язання питань про ракети ATACMS. Це питання треба розв’язати, воно зависло”, — каже політолог.

За його словами, тут дві версії — або приурочено це рішення до зустрічі Байдена із Зеленським, або Байден вагається.

“І, можливо, від президента Зеленського хочуть узяти якісь додаткові гарантії, що ці ракети не використовуватимуться для атак тієї території Росії, яка міжнародно визнана. Тобто не йдеться про Крим чи територію Донбасу. А от щоб нібито не атакувалися об’єкти на канонічній російській території. Можливо, такі теж є нюанси, але ми чекаємо на це рішення. Але крім цього, дуже важливими будуть зустрічі в Конгресі і в Сенаті. Дуже важливі, саме з питань фінансування. Але й там, до речі, будуть зустрічі з військовими, з бізнесом. Тобто це робота ще з громадською думкою США, робота на перспективу, зокрема й на програми відновлення України, на інвестиції американського бізнесу в Україну після закінчення війни”, — висловився Володимир Фесенко.

Як повідомлялося раніше, сьогодні, 19 вересня, стартував тиждень високого рівня Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Президент України Володимир Зеленський прибув до Нью-Йорку. Попередній день української делегації в США був насиченим.

Судячи з усього, саме американська сторона запропонувала провести зустріч у Вашингтоні, — Фесенко про перемовини Зеленського і Байдена

Джерело: uatv.ua (Політика)