Зеленський на Генасамблеї ООН та «Рамштайн-15». Головне за 19 вересня

19 вересня 2023 р. 21:10

19 вересня 2023 р. 21:10


Зеленський на Генасамблеї ООН, «Рамштайн-15», атака на Львівщину. «Главком» зібрав у добірку новини 19 вересня, щоб ви були в курсі головних подій:

Президент України Володимир Зеленський прибув на Генеральну Асамблею ООН . Зазначимо, що глава української держави, згідно із розкладом, має виступати 14.

Ключовими темами для обговорення під час дебатів високого рівня є війна Росії проти України та кліматичні зміни.

На базі військово-повітряних сил США «Рамштайн» у Німеччині, пройшло 15-те засідання Контактної групи з питань оборони України . До Німеччини приїхали міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі. Це перша зустріч для Рустема Умерова на посаді голови оборонного відомства України.

Зокрема, союзники утворили нову коаліцію на підтримку України. Мета об'єднання - передача ЗСУ танків Leopard, а також проведення навчання пілотів на винищувачах F-16. Коаліція також опікуватиметься питаннями довгострокової допомоги України.

Німеччина передасть Україні у новому пакеті військової допомоги на 400 млн євро артилерійські та мінометні боєприпаси, протитанкові міни, бронемашини MRAP та морські дрони.

Відомство планує передати:

  • 30 тис. артилерійських розривних боєприпасів калібру 155 мм;
  • 105 тис. 120-мм вибухових, димових і легких мінометних боєприпасів;
  • 480 протитанкових мін АТ-2;
  • 200 бойових броньованих машин MRAP;
  • 50 надводних безпілотників (тип не повідомляється).

Під час повітряної тривоги, яка почалася о 03:40 19 вересня і тривала майже 2,5 години, Львівщину атакували дрони-камікадзе типу «Шахед». Зафіксовано три влучання у промислові склади у Львові.

Рятувальники 12 годин гасили пожежу в складських приміщеннях , куди влучили безпілотники. До ліквідації займання залучали пожежного робота з Рівненського підрозділу ДСНС.

Міноборони Азербайджану оголосило про початок «антитерористичних заходів локального характеру» для відновлення конституційного ладу країни у Нагірному Карабасі.

Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що країна не бере участі у військових діях та не має армії в Нагірному Карабасі.

Зокрема, в Єревані почалися протести. Декілька сотень людей вийшли на площу перед будівлею уряду Вірменії. Вони звинувачують прем'єр-міністра Нікола Пашиняна у тому, що його політика призвела до нинішньої ситуації у Нагірному Карабасі.

Зеленський на Генасамблеї ООН та «Рамштайн-15». Головне за 19 вересня

Джерело: Главком