В ОАЕ купили танкери для "тіньового флоту" Росії — ЗМІ

22 липня 2024 р. 16:34

22 липня 2024 р. 16:34


За останній рік невідомі компанії, переважно зареєстровані в Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ), почали активно накопичувати танкери для транспортування скрапленого природного газу (СПГ). Це викликає підозри, що ці судна можуть стати частиною так званого «тіньового флоту» Росії. Цю інформацію повідомляє Financial Times .

Згідно з даними консалтингової компанії Windward, з другого кварталу 2023 року більше 50 СПГ-танкерів перейшли у власність компаній, зареєстрованих в ОАЕ. Такі переходи раніше були рідкістю. Експерти судноплавної галузі зазначили, що ці нові власники суден купують якраз ті судна, які часто використовуються для перевезення газу з Росії. Наприклад, одне з нових суден завантажує СПГ з Ямалу, провідного російського експортного проєкту.

Ціни на старі СПГ-танкери, яким більше 15 років, зросли через попит з боку нових власників, незважаючи на їх меншу ефективність і більшу вразливість до аварій і розливів. Це пов'язано з тим, що ринок старих суден скоротився через посилення екологічних норм та вдосконалення технології двигунів.

Керуючий директор з питань СПГ в SSY, Тобі Дуніпейс, зазначив, що брокери тепер змушені ретельно перевіряти нових клієнтів на дотримання санкцій, оскільки Росія готується до майбутніх обмежень на експорт СПГ. Це підвищує ризики для ринку, і деяким потенційним клієнтам вже було відмовлено через невдалі санкційні перевірки.

Нагадаємо, російська нафта знову торгується значно вище цінового ліміту G7. Він встановлений для того, аби позбавити Москву доходів для війни проти України.

В ОАЕ купили танкери для "тіньового флоту" Росії — ЗМІ

Джерело: zn.ua (Політика)