ЄС не підтримав Угорщину та Словаччину щодо транзиту російської нафти – FT

25 липня 2024 р. 12:01

25 липня 2024 р. 12:01


Європейська комісія загальмувала прохання Угорщини та Словаччини закликати Україну зняти санкції з російської нафтової компанії «Лукойл».

Як пише Financial Times, спроба двох країн залучити ЄС до своєї суперечки з Україною провалилася.

Раніше Угорщина та Словаччина звернулися до Єврокомісії з проханням розпочати консультації щодо торговельної угоди з Україною. Але європейський комісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс заявив, що Брюсселю потрібно більше часу для збору доказів та оцінки правової ситуації.

На вчорашній зустрічі торгових представників держав-членів 11 країн виступили на підтримку його точки зору, і жодна з них не стала на бік Будапешта та Братислави, повідомили виданню три дипломати.

Нагадаємо, Угорщина та Словаччина отримали звільнення від загальноєвропейської заборони на імпорт російської нафти. Але Україна поширила свої санкції на транзит нафти російської компанії «Лукойл». При цьому Україна наполягає, що трубопроводом «Дружба» йде той самий обсяг нафти, що й раніше, завдяки іншим російським компаніям.

Через припинення транзиту уряди Угорщини та Словаччини вважають, що Україна порушила Угоду про асоціацію з ЄС.

Угорщина обіцяла блокувати виплату Україні 6,5 млрд євро з Європейського фонду світу доти, доки Київ не відновить транзит нафти «Лукойлу». У Словаччині теж пригрозили «невизначеними заходами у відповідь».

ЄС не підтримав Угорщину та Словаччину щодо транзиту російської нафти – FT

Джерело: www.slovoidilo.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua