Заборона на транзит нафти «Лукойлу»: в Угорщині озвучили три варіанти вирішення питання

26 липня 2024 р. 16:17

26 липня 2024 р. 16:17


Помічник прем'єр-міністра Угорщини Гергей Гуляш звинуватив Україну у шантажі шляхом припинення транзиту нафти російської компанії «Лукойл».

Його заяву цитує Reuters .

«Україна шантажує дві країни, які виступають за мир та припинення вогню. Якщо ситуацію не буде вирішено, виникне дефіцит палива... рішення має бути знайдене до вересня», – стверджує Гуляш.

За словами чиновника, офіційний Будапешт працює над вирішенням ситуації, що виникла, і вже намітив три варіанти дій.

«Один із них полягає в тому, що українці визнають, що вони не можуть зробити це із двома країнами ЄС. Другий варіант – Європейська комісія допомагає нам, а третій – ми знаходимо правову лазівку, яка дозволяє передавати нафту тому, кого не торкнулися санкції», – сказав Гуляш.

Міністр у справах ЄС Янош Бока, у свою чергу, заявив, що Угорщина вивчає, чи дії України порушують правила Світової організації торгівлі.

Нагадаємо, минулого тижня Словаччина та Угорщина з аявили, що Україна зупинила транзит нафти «Лукойлу» . Російська компанія ще з 2018 року була під санкціями України, але тепер вони поширилися і на транзит. Через це уряди Угорщини та Словаччини вважають, що Україна порушила Угоду про асоціацію з ЄС.

Відомо, що Угорщина блокуватиме виплату Україні 6,5 млрд євро з Європейського фонду світу доти, доки Київ не відновить транзит нафти російського «Лукойлу».

При цьому, за даними ЗМІ, ЄС не підтримав Угорщину та Словаччину у питанні транзиту російської нафти.

Заборона на транзит нафти «Лукойлу»: в Угорщині озвучили три варіанти вирішення питання

Джерело: www.slovoidilo.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua