Майбутні офіцери СБУ побачили, що таке журналістика «на межі» (фото)

27 липня 2024 р. 07:19

27 липня 2024 р. 07:19


25 липня у Національній академії Служби безпеки України відбувся спеціальний показ документальної стрічки «На межі: історія незламності редактора прифронтової газети». Фільм створений інформаційною службою НСЖУ.

Головний герой фільму – Василь Мірошник, редактор газети «Зоря» із Золочева на Харківщині. Щотижня він долає 400 км прифронтових доріг, аби самотужки доставити свіжий номер читачам, навіть у села, що розташовані впритул до кордону з Росією.

У показі взяли участь знімальна група НСЖУ, головний герой фільму Василь Мірошник, голова НСЖУ Сергій Томіленко, перша секретар НСЖУ Ліна Кущ, воєнкори з Харкова Ганна Черненко та Володимир Павлов. Перед учасниками показу виступив ректор Академії СБУ Андрій Черняк.

Майбутні офіцери СБУ побачили, що таке журналістика «на межі» (фото) фото 1

За словами Сергія Томіленка, НСЖУ розглядає показ стрічки і дискусію після неї як гарну можливість зрозуміти роль і значення журналістики під час війни, роль і значення правдивої інформації для боротьби з ворожою дезінформацією.

«Це також гарна нагода спільно обговорити внесок, який співробітники СБУ і журналісти роблять в оборону України», – сказав Томіленко. Він наголосив на тому, що журналісти високо цінують роботу працівників спецслужб і військових. Проте ризикувати під час війни – це їхній обов’язок. Натомість, цивільні журналісти могли б працювати лише у тилових редакціях, проте багато хто з них, усвідомлюючи надзвичайні ризики для себе, їде на фронт або постійно працює у прифронтовій пресі, висвітлюючи важливі події, документуючи воєнні злочини і доносячи слово правди до українців.

«Росіяни розглядають занурення людей у токсичну бульбашку пропаганди важливою складовою свого наступу. Ми опираємося цьому наступу. Ми підтримуємо прифронтові газети і дуже захоплюємося мужністю тих журналістів і редакторів, які відроджують свої газети і так як Василь Мірошник, ризикуючи життям, доставляють газети до своїх читачів», – сказав Сергій Томіленко.

Майбутні офіцери СБУ побачили, що таке журналістика «на межі» (фото) фото 2

Томіленко наголосив, що для українців українська газета є одним із символів державності і контролю над певною територією.

«Багатьох людей із фільму, знятого у квітні, на жаль, уже немає,  На Золочівщині зараз усе виглядає дуже погано… Людей немає… Вони виїхали або їх просто вбили. Наведу приклад. Я робив матеріал про евакуацію, коли вивозили дітей. Просто вчасно побачив дрон, який завис над машиною поліції. Якби не помахав: «хлопці, не виходьте», на них кинули б (боєприпас, – ред.)… Адреналіну стільки, що ви не уявляєте…», – розповів під час обговорення картини Василь Мірошник.

За словами Василя Мірошника, редакцію «Зорі» обстрілювали щонайменше вісім разів. «Будинку навпроти, який був у кадрі, вже немає. Там убило дуже багато мирних людей, згоріли військові, і не тільки. Те, що з весни відбувається в Золочівській громаді, це жах», – сказав Василь Мірошник.

Він, однак, наголосив, що на прифронтових територіях люди хочуть читати газети і дізнаватися з них правду. Зокрема, великий інтерес викликають матеріали про військових.

Василь Мірошник

Ректор Національної академії НСЖУ Андрій Черняк наголосив на важливості роботи медіапрацівників у інформаційному протистоянні російській пропаганді.

«Сьогодні ми побачили фільм про українських героїв-медійників. Адже з початком повномасштабної війни гібридна війна не закінчилася, і слово часто стає більш значущою зброєю, ніж куля. Розуміючи це, ми усвідомлюємо важливі завдання, як стоять перед Україною: донесення правди, боротьба проти ворожої пропаганди. Тому роль медійників дуже зросла. Про це свідчать і втрати, які понесли українські журналісти: з початку повномасштабної агресії загинуло більше 90 медійників», – сказав Андрій Черняк.

Виступає Андрій Черняк

Особливо Андрій Черняк наголосив на ролі журналістів на прифронтових територіях, де подекуди повністю відсутні електрика та інтернет.

Майбутні офіцери СБУ побачили, що таке журналістика «на межі» (фото)

Джерело: Главком

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua