Парламент Румунії остаточно схвалив передання Києву системи ППО Patriot

03 вересня 2024 р. 17:06

03 вересня 2024 р. 17:06


У вівторок, 3 вересня, нижня палата парламенту Румунії ухвалила урядовий законопроєкт про дарування Україні системи ППО Patriot.

Про таке повідомляє Reuters.

Однак, це ще не кінцевий етап для того, щоб зенітно-ракетний комплекс Patriot фізично вже передали Україні. Після голосування Палати депутатів законопроєкт має підписати президент Румунії Клаус Йоганніс, а потім уряд країни видасть розпорядження про пожертвування ППО.

Румунія вирішила передати Києву одну з двох своїх систем Patriot — і це одна з п’яти таких систем та інших ППО, які країни НАТО пообіцяли Києву, за умови, що союзники замінять її на іншу систему Patriot пізніше.

У законопроєкті, який 3 вересня остаточно схвалив парламент Румунії, ідеться, що заміна Patriot зі США не повинна коштувати більше, ніж Румунія спочатку заплатила за одиницю, і що витрати покриватимуться з «іноземних джерел, які не підлягають відшкодуванню».

Нагадаємо, у 2017 році Бухарест закупив у Вашингтона сім комплексів Patriot на майже $4 млрд. В оборонному відомстві країни пояснили, що пожертва Україні сприятиме зміцненню Румунії як «постачальника регіональної безпеки» та покращить партнерські відносини зі США.

Передання системи Patriot передбачала двостороння безпекова угода між Україною та Румунією, яку держави підсипали 11 липня у Вашингтоні.

Парламент Румунії остаточно схвалив передання Києву системи ППО Patriot

Джерело: chas.news (Політика)